دریافت کد بورسی
پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳

آیا باید با شدت تنش‌ها در خاورمیانه، باید در خصوص ریسک‌ سرمایه گذاری تجدید نظر کنیم؟

اردیبهشت 4, 1403
امیررضا محمودی
6007
5 دقیقه
ریسک سرمایه گذاری
ریسک‌ سرمایه گذاری

نوشته شده توسط توماس مونتیرو برای اینوستینگ دات‌کام – ترجمه توسط امیررضا محمودی توت‌زار

کاهش قیمت سهام در بازارهای جهانی (به خصوص مناطق اروپا و آسیا) اقدامی منطقی برای حفظ تعادل ریسک‌ سرمایه گذاری هستند، چرا که رخدادهای اخیر در خاورمیانه می‌توانند بخش‌های مهمی از زنجیره تأمین جهانی را با مشکل مواجه ساخته و ریسک سرمایه گذاری را به شکلی جدی افزایش دهند.

اصلی‌ترین نگرانی که فعالان بازار را به خود مشغول کرده است، افزایش شدید قیمت نفت است. این اتفاق می‌تواند به خاطر افزایش تنش‌ها در تنگه هرمز رخ دهد. تنگه هرمز یک مسیر حیاتی و مهم در نقل و انتقالات جهانی است. چنین شرایطی باعث شده است تا سرمایه گذاران احتمال انسداد این منطقه استراتژیک را بررسی کره و برای پیشگیری از این احتمال و کاهش ریسک سرمایه گذاری خود، اقدام به خرید و ذخیره سازی بیشتر نفت کنند.

همان طور که بالاتر اشاره شد، قیمت نفت با توجه به تنش‌ها افزایش پیدا کرد. این مسئله حتی از درگیری‌های رژیم صهیونیستی با حماس هم بیشتر است، چرا که درگیری این دو به شکل مستقیم، خطوط لوله نفت و قیمت جهانی آن را تحت تأثیر قرار نمی‌دهند.

گزارش اخیر CPI در آمریکا نشان دهنده این مسئله است که تورم در این کشور همچنان در سطوحی بالا قرار دارد و این مسئله می‌تواند ریسک‌های ناشی از سناریوی بالا رفتن قیمت نفت را بیشتر کند. افزایش قابل توجه قیمت نفت به احتمال فراوان منجر به طولانی‌تر شدن چرخه فعلی نرخ بهره فدرال رزرو (بانک مرکزی ایالات متحده) می‌شود که از دید کلان اقتصادی، پیامد‌هایی گسترده به همراه خواهند داشت.

اخیراً بحث‌هایی در خصوص تغییراتی کلی در نقشه ژئوپولیتیک جهان مطرح شده‌اند که می‌توانند شکل تجارت جهانی را کاملاً دگرگون سازند.

پس از دهه‌ها نزدیکی در اقتصاد جهانی، حال شاهد تحرکاتی جدید هستیم. اقداماتی از قبیل تغییرات چین در الگوهای اقتصادی در دوره پس از کرونا، تصاحب بخش‌هایی از مبادلات دنیای غرب توسط روسیه و رونق تولید در منطقه آمریکای جنوبی، همگی گواهی از این اتفاقات هستند.

ریسک سرمایه گذاری - جیمی دیمون

جیمی دیمون (مدیر عامل جی پی مورگان) در نامه سالانه خود به سرمایه‌گذاران در خصوص ریسک‌ سرمایه گذاری و خطرات احتمالی این تحولات برای چشم انداز بلندمدت اقتصاد جهانی هشدار داده است. او در این نامه می‌گوید:

«ممکن است رویدادهای اخیر، ریسک‌هایی را به وجود بیاورند که حتی از خطرات پس از دوران جنگ جهانی دوم هم بزرگ‌تر باشند، پس نباید آنها را دست کم گرفت.»

وضعیت فعلی (که به لحاظ اقتصادی تورم زا است) منجر شده بانک‌های مرکزی در سرتاسر جهان، کیفیت دارایی‌های پشتیبان ترازنامه‌های خود را مجدد مورد بررسی قرار دهند. به عنوان مثال، چین در اقدامی بی سابقه، به سرعت اوراق خزانه آمریکا را با طلا معاوضه می‌کند. این اقدام چین به حفظ نرخ‌های واقعی در سطوح مناسب می‌انجامد.

با این همه ریسک‌ سرمایه گذاری، سرمایه‌گذاران منطقی و محتاط به سراغ دارایی‌هایی می‌روند که به شکل سنتی، کم ریسک شناخته می‌شوند. از این دسته از دارایی‌ها می‌تواند به طلا، کالاهایی با عرضه محدود (مثل خود نفت که موضوع این مقاله است)، دلار آمریکا، ین ژاپن، املاک و مستغلات. در سال‌های اخیر، بیت کوین نیز به عنوان یک گزینه جایگزین مطرح شده است. اما ارزهای دیجیتال خود به چرخه‌های نرخ بهره و نوسانات لحظه‌ای و هیجانی بازار حساس هستند و چنین موضوعی می‌تواند از جذابیت آن‌ها برای این دسته از سرمایه‌گذاران بکاهد.

با توجه به افزایش بودجه نظامی کشورها با توجه به رخدادهای فعلی، بخش دفاعی در بازارهای سهام جهانی می‌تواند با رشد مواجه شده و مورد توجه بیشتری توجه گیرند. با وجود این که در شرایط فعلی، چشم انداز بلند مدت سرمایه ‌گذاری جهانی همچنان بدون تغییر باقی می‌ماند. با این حال توصیه بر این است که ریسک‌های کلان اقتصادی را در سبد سرمایه‌ گذاری به شکلی مداوم رصد و مدیریت کرده تا بتوانید رویکردی منطقی و آینده نگر در خصوص سبد سرمایه‌ گذاری خود اتخاذ کنید.



دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *