پس از آشنایی با صندوقهای سرمایهگذاری در این مقاله قصد معرفی صندوق سرمایه گذاری سهامی را داریم. صندوقهای سرمایهگذاری به انواع مختلفی نظیر صندوق درآمد ثابت، صندوق اهرمی، صندوق شاخصی، صندوق بخشی، صندوق سهامی و… تقسیم میشوند.
- بیشتر بخوانید: ارکان صندوق سرمایهگذاری چیست؟
صندوق سهامی با جمعآوری منابع مالی از افراد آنها را در سهام شرکتهای بورسی سرمایهگذاری میکند. شما با خرید “واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری” در خالص ارزش داراییهای آن سهیم هستید. یعنی اگر ارزش سهام موجود در پرتفوی صندوق رشد کند ارزش هر واحد که مالکیت آن را در اختیار دارید افزایش مییابد و بالعکس آن نیز صادق است.
فهرست مطالب
چه زمانی صندوق سرمایه گذاری سهامی بخریم؟
صندوق های سرمایه گذاری سهامی راه حل مناسبتری نسبت به خرید مستقیم سهام شرکتها هستند. چرا که این صندوقها دارای مدیران سرمایهگذاری متخصص و باتجربه در امر مدیریت پرتفوی هستند و ضمن تنوع سازی پرتفوی، اقدام به خرید سهام بنیادی مینمایند.
در زمان خرید صندوق سرمایه گذاری سهامی به این نکته توجه کنید ‼!
برای سرمایهگذاری در صندوق سرمایه گذاری سهامی در نظر داشتن این نکته بسیار مهم است زمانی که قیمت هر واحد در بازار بیشتر از قیمت واقعی Nav بود از خرید صرف نظر کنیم. گاهی اتفاق میافتد که قیمت خرید یا فروش هر واحد از صندوق با قیمت Nav دارای اختلاف فاحش باشد این موضوع نشان دهنده 2 حالت است.
اول آنکه سرمایهگذاران پیشبینی میکنند بازار سهام رشد یا افت خواهد کرد که این امر منجر به رشد یا افت ارزش سهام موجود در پرتفوی صندوق و طبیعتاً افزایش/کاهش ارزش واقعی هر واحد خواهد شد.
دوم آنکه سرمایهگذاران بدون در نظر داشتن Nav اقدام به خرید خواهند کرد که در این صورت متحمل حباب مثبت/منفی در قیمت خواهند بود؛ یعنی قیمتی بیشتر/کمتر از ارزش ذاتی هر واحد پرداختهاند. شکل زیر نشان دهنده حباب منفی (قیمت بازار کمتر از قیمت واقعی هر واحد از صندوق) است.
شکل فوق اختلاف قیمت آخرین معامله واحدهای صندوق سرمایه گذاری سهامی پالایش یکم را با Nav ابطال آن نشان میدهد. این اختلاف 22 درصدی نشان میدهد که واحدهای صندوق به قیمتی کمتر از ارزش واقعی هر صندوق معامله میشوند. اگر قیمت معامله از Nav کمتر باشد به معنی حباب منفی و اگر بیشتر باشد یعنی واحدهای صندوق دارای حباب مثبت است.
ترکیب دارایی پرتفوی صندوق سرمایه گذاری سهامی چگونه است؟
صندوق سرمایه گذاری سهامی باید با منابع مالی که جمعآوری نموده حداقل 70% آن را در سهام شرکتهای بورسی و حداکثر 20% را در سپرده بانکی سرمایهگذاری کند. این ترکیب دارایی نشان میدهد همواره 70% از پرتفوی صندوق باید در سهام سرمایهگذاری شود چرا که موضوع فعالیت اصلی صندوق سرمایه گذاری سهامی در حقیقت، سرمایهگذاری در سهام است.
مزیت صندوق سرمایه گذاری سهامی
1) سهولت در نقدشوندگی به واسطه وجود رکن بازارگردان.
2) ریسک و بازدهی بیشتر نسبت به صندوقهای مختلط و درآمد ثابت.
3) پرتفوی متنوع سازی شده
4) دارای تحلیلگران و مدیران سرمایهگذاری متخصص
5) کارمزد معاملات پایین
6) معاف از مالیات
7) سرشکن شدن هزینههای صندوق بر تمام سرمایهگذاران
معایب صندوق سرمایه گذاری سهامی
1) خرید و فروش واحدهای صندوق سرمایه گذاری سهامی از نوع ETF لزوماً به قیمت Nav نخواهد بود و امکان دارد دچار حباب منفی و مثبت شوید. این درحالی است که در صندوقهای از نوع صدور و ابطالی قیمت صدور و ابطال مشخص و خرید و فروش دقیقاً به همان قیمت خواهد بود.
2) درصورت عدم رعایت حد نصاب ترکیب داراییها توسط مدیر صندوق سرمایه گذاری سهامی، امکان عملکرد نامناسب در ریسک و بازده وجود خواهد داشت.
سخن آخر
صندوق سرمایه گذاری سهامی جزو گزینههای مناسب برای سرمایهگذاری غیرمستقیم به شمار میروند. همچنین صندوق سرمایه گذاری سهامی دارای ریسک و بازده بالاتر نسبت به سایر اوراق بهادار هستند و از طرفی دارای ریسک و بازده کمتری نسبت به سهام یک شرکت به خصوص است. چراکه با تنوع سازی در پرتفوی و سرمایهگذاری بخشی از منابع مالی در سپرده بانکی و اوراق درآمد ثابت ریسک پرتفوی را کاهش دادهاند.