دریافت کد بورسی
شنبه ۰۹ تیر ۱۴۰۳

تحلیل بنیادی شرکت بهنوش ایران

بهمن 4, 1402
محمدرضا بیکوردی
3002
14 دقیقه
تحلیل بنیادی شرکت بهنوش ایران

صنعت نوشیدنی به عنوان یکی از مولفه‌های اساسی زندگی انسان‌ها، نقش بسیار مهمی در جوامع ایفا می‌کند. محصولات این بخش به دو گروه نوشیدنی‌های الکلی و غیر الکلی تقسیم می‌شود.

در بخش نوشیدنی‌های غیرالکلی پیش بینی می‌شود ارزش بازار تا پایان سال 2023 به 95 میلیارد دلار افزایش یابد، همچنین با نرخ رشد سالانه 89/14 % تا سال 2027 شاهد ارزش بازار 165 میلیارد دلاری در این بخش خواهیم بود.

شرکت بهنوش ایران با برندهای دلستر، تاک، موهیتو، آرامیس، دادلی، سینرژی، نوشابه انرژی‌زا استارت، ایراندا، لیموناد، دوغ آبعلی و آب معدنی بهنوش در بازار نوشیدنی‌ها فعالیت می‌کند.

محصولات این شرکت در بسته بندی‌های پت، شیشه، قوطی و بشکه از طریق شرکت‌های پخش، سوپر مارکت‌ها، عاملیت‌های فروش استانی و سایر مراکز توزیع به دست مصرف کنندگان می‌رسد.

اصلی‌ترین محصول شرکت بهنوش ماءالشعیر می‌باشد که با برند شناخته شده “دلستر” در بازار به فروش می‌رسد. برند دلستر را می‌توان به عنوان یکی از اصلی‌ترین نقاط قوت این شرکت یاد کرد.

بهنوش ایران با ظرفیت اسمی سالانه 435,744 هزار لیتر از انواع ماءالشعیر، 99,579 هزار لیتر از انواع نوشابه، آبمیوه و انرژی‌زا و 16,279 هزار لیتر دوغ با مبلغ فروش ۲۸,۵۵۴,۹۸۴ میلیون ریال در سال 1401 به عنوان بزرگ‌ترین تولید کننده ماءالشعیر در ایران شناخته می‌شود.

نرخ‌های خرید مواد اولیه بر اساس مکانیزم بازار تعیین می‌شود و شرکت سوبسیدی از نهادهای بالادستی دریافت نمی‌کند. اما در قسمت فروش، قیمت‌گذاری محصولات ماءالشعیر با نظارت تعزیرات صورت می‌پذیرد و قیمت مصرف کننده باید به تایید سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان برسد. از این رو سرعت نرخ رشد بهای تمام شده از سرعت نرخ رشد محصول بیشتر است و باعث کاهش حاشیه سود شرکت می‌شود.

برای سال 1402 پیش بینی می‌شود بهنوش بتواند فروش 38,800 میلیارد ریالی را به ثبت برساند که علت رشد اصلی آن هم به دلیل افزایش نرخ فروش است و نه افزایش تولید.

در صورت تحقق این میزان فروش و با فرض بهای تمام شده 27,300 میلیارد ریالی و سرمایه ثبتی 360 میلیارد ریالی پیش بینی می‌شود سود خالص هر سهم به 4,570 ریال برسد.

مواد غذایی و آشامیدنی به عنوان یکی از مهم‌ترین صنایع تأمین کننده نیازهای روزمره انسان، لحظه به لحظه شاهد افزایش سهم بازار بوده است.

شکل 1 – ارزش بازار صنعت نوشیدنی در سال 2021
شکل 1 – ارزش بازار صنعت نوشیدنی در سال 2021

صنعت نوشیدنی به عنوان یکی از مولفه‌های اساسی زندگی انسان‌ها، نقش بسیار مهمی در جوامع ایفا می‌کند. محصولات این بخش به دو گروه نوشیدنی‌های الکلی و غیر الکلی تقسیم می‌شود.

نوشیدنی‌های غیر الکلی شامل انرژی‌زا، قهوه، چای، ماءالشعیر، نوشابه‌ها، انواع آبمیوه، دوغ، دمنوش‌ها و… می‌باشد.

ارزش بازار جهانی صنعت نوشیدنی در سال 2320 چیزی بالغ بر 190 میلیارد دلار تخمین زده می‌شود. پیش بینی می‌شود تا سال 2027 ارزش بازار این صنعت با نرخ رشد سالانه 39/12 % به 303 میلیارد دلار برسد.

کشورهای چین، آمریکا، ژاپن، انگلستان و کره جنوبی به ترتیب در رتبه‌های اول تا پنجم از منظر درآمدی در صنعت شوینده قرار دارند.

در بخش نوشیدنی‌های غیرالکلی پیش بینی می‌شود ارزش بازار تا پایان سال 2023 به 95 میلیارد دلار افزایش یابد همچنین با نرخ رشد سالانه 89/14 % تا سال 2027 شاهد ارزش بازار 165 میلیارد دلاری در این بخش خواهیم بود.

کشورهای آمریکا، چین و انگلستان به ترتیب در بخش نوشیدنی‌های غیر الکلی پیشتاز هستند.

صنعت نوشیدنی یکی از بخش‌های حیاتی و حیاتی اقتصادی در ایران است که با رشد پررونق خود به عنوان یکی از صنایع پردرآمد و پرسود کشور مطرح می‌شود. این صنعت علاوه بر ایجاد فرصت‌های شغلی، به تأمین نیازهای مصرفی جامعه و ایجاد ارزش افزوده در کشور کمک می‌کند.

شرکت بهنوش ایران در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۳۴۵ با سرمایه سی میلیون ریال با نام “شرکت مالتای ایران” تأسیس و تحت شماره 10620 در اداره ثبت شرکت‌های تهران به ثبت رسید.

بهره‌برداری از کارخانه در تاریخ ۱۱ خرداد ۱۳۴۵ از طرف وزارت صنایع و معادن صادر شد.، همچنین شرکت بهنوش یکی از کارخانه‌های ماءالشعیر سازی است که پس از انقلاب با تغییر محصول خود به غیر الکلی به فعالیت‌های خود ادامه داد. این شرکت هم اکنون بزرگ‌ترین تولیدکننده ماءالشعیر در ایران می‌باشد.

شکل 2– پراکندگی کارخانجات بهنوش در کشور
شکل 2– پراکندگی کارخانجات بهنوش در کشور

بهنوش در تاریخ 07/09/1378 در بورس اوراق بهادار تهران در گروه شیمیایی و غذایی با نماد “غبهنوش” ثبت شده و سهام آن برای اولین بار در تاریخ ۳۰ آذر ۱۳۷۹ مورد معامله قرار گرفته است.

شرکت بهنوش ایران با دارا بودن توان تولید چند برابر رقبای داخلی و در اختیار داشتن شبکه گسترده عاملین و نمایندگان در اقصی نقاط کشور و همچنین یک ناوگان توزیع تملیکی، پیشرو بازار تولید ماءالشعیر و نوشیدنی‌های طبیعی است.

در حال حاضر شرکت دارای 9 واحد تولیدی است که 7 واحد آن با استفاده از حداکثر توان عملیاتی و 2 واحد به صورت فصلی مشغول به تولید می‌باشد.

شرکت مادر تخصصی گسترش صنایع غذایی سینا با دارا بودن پرتفوی متنوعی از شرکت‌های حوزه غذا، نوشیدنی و لبنیاتی و همچنین با مالکیت 58% از سهام شرکت بهنوش ایران به عنوان سهام‌دار راهبردی و اصلی این شرکت محسوب می‌شود.

سهامداران بهنوش

موضوع فعالیت اصلی شرکت: ایجاد کارخانه‌های مالت سازی و مشتقات آن و انواع نوشابه‌های بدون الکل، شیشه سازی و قوطی سازی. بهره‌برداری از کارخانجات مذکور، فروش مواد و محصولات کارخانه و صادرات / ان به خارج از کشور.

موضوعات فرعی فعالیت بهنوش:

  • ایجاد و بهره‌برداری از مزارع برای کشت جو و سایر محصولات کشاورزی
  • مشارکت با اشخاص حقیقی یا حقوقی و سرمایه‌گذاری در سایر مؤسسات
  • دریافت وام

سرمایه ثبت شده این شرکت در حال حاضر مبلغ 360,000 میلیون ریال می‌باشد.

جدول سرمایه ثبت شده
شکل4- تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید ها
شکل4- تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید ها

آخرین افزایش سرمایه این شرکت از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی در سال 1396 صورت گرفته است. 

شرکت بهنوش ایران با برندهای دلستر، تاک، موهیتو، آرامیس، دادلی، سینرژی، نوشابه انرژی‌زا استارت، ایراندا، لیموناد، دوغ آبعلی و آب معدنی بهنوش در بازار نوشیدنی‌ها فعالیت می‌کند.

محصولات این شرکت در بسته بندی‌های پت، شیشه، قوطی و بشکه از طریق شرکت‌های پخش، سوپر مارکت‌ها، عاملیت‌های فروش استانی و سایر مراکز توزیع به دست مصرف کنندگان می‌رسد.

اصلی‌ترین محصول این شرکت ماءالشعیر می‌باشد که با برند شناخته شده “دلستر” در بازار به فروش می‌رسد. برند دلستر را می‌توان به عنوان یکی از اصلی‌ترین نقاط قوت این شرکت یاد کرد.

لازم به ذکر است که یکی از ریسک‌های موجود در صنعت نوشیدنی ذائقه مصرف کنندگان آن است. به طوری که با تغییر کوچکی در فرمولاسیون و طعم و اسانس یک محصول امکان دارد آن محصول بازار فروش خود را از دست دهد و دیگر از منظر خریداران گزینه مطلوبی برای مصرف نباشد.

باتوجه به این موضوع ضروری است که شرکت‌ها ضمن بررسی و پایش دوره‌ای ذائقه افراد، سلیقه (از منظر بسته بندی مورد پسند مشتریان)، نیازهای فعلی جامعه و محصولات متناسب با بازارهای صادراتی اقدام به تعدیل محصولات خود براساس شرایط بازار کنند.

شکل 5– برخی از محصولات برندهای شرکت بهنوش
شکل 5– برخی از محصولات برندهای شرکت بهنوش

مالت، شکر، رزین، ظروف و مواد پخت اجزای اصلی مواد مستقیم مصرفی می‌باشد.

عمده خرید بطری‌های شیشه‌ای مربوط به شرکت‌های شیشه‌سازی مینا و شرکت شیشه و گاز می‌باشد. لازم به ذکر است که شرکت‌های مذکور با شرکت بهنوش دارای عضو هیئت مدیره مشترک می‌باشند.

عمده مواد اولیه شرکت داخلی می‌باشد اما باید در نظر داشت با توجه به نوع تورم موجود در کشور ایران (تورم از نوع فشار هزینه) حتی با وجود داخلی بودن مواد اولیه، شرکت از حیث ریسک تغییرات نرخ ارز مصون نیست و به طریقی این ریسک متوجه شرکت می‌باشد.

نرخ‌های خرید مواد اولیه بر اساس مکانیزم بازار تعیین می‌شود و شرکت سوبسیدی از نهادهای بالادستی دریافت نمی‌کند. اما در قسمت فروش، قیمت‌گذاری محصولات ماءالشعیر با نظارت تعزیرات صورت می‌پذیرد و قیمت مصرف کننده باید به تایید سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان برسد.

از این رو سرعت نرخ رشد بهای تمام شده از سرعت نرخ رشد محصول بیشتر است و باعث کاهش حاشیه سود شرکت می‌شود.

از طرفی عدم نظارت مناسب بر بازار و اعطای تخفیفات و حاشیه سود خارج از عرف تجاری توسط رقبا، اعطای اعتبار بیش از اندازه به خریداران توسط رقبا و کاهش قدرت خرید اقشار مختلف جامعه نیز باعث می‌شود تا شرکت تخفیف بیشتری به شرکت‌های پخش اعطا کند تا سهم بازار خود را در کشور بتواند حفظ کند.

مبنای تولید ماءالشعیر از دو نوع گیاه به نام دانه مالت (جو جوانه‌زده) و رازک است که سرشار از ویتامین‌های گروه ب می‌باشد و برای سلامتی بدن بسیار مفید و مؤثر و خاصیت پاک‌کنندگی برای سیستم گوارشی دارد.

شکل 6 نشان دهنده فروش فصلی بهنوش در 4 سال گذشته می‌باشد.

شکل 6– فروش فصلی
شکل 6– فروش فصلی

در زمان نگارش این گزارش فروش بهار 1402 با رشد 64% نسبت به دوره مشابه سال 1401 رقم خورده است. و برای فصل‌های تابستان، پاییز و زمستان 1402 پیش بینی می‌شود شرکت طبق روند سال‌های گذشته خود بتواند سهم بازار محصولات خود را در کشور حفظ و افزایش دهد.

مواد مستقیم مصرفی شامل مالت، رزین، ظروف، شکر و… 82% از تمام شده را تشکیل می‌دهد.

سربار ساخت با 16% وزن در بهای تمام شده که عمده مبلغ سربار مربوط به هزینه‌های مواد مصرفی، حقوق و دستمزد و استهلاک می‌باشد. هزینه حقوق و دستمزد پرسنل تولیدی نیز 2% از بهای تمام شده محصولات را به خود اختصاص داده است.

شکل7- سهم اقلام بهای تمام شده
شکل7- سهم اقلام بهای تمام شده

سهم فروش انواع ماءالشعیر در سبد محصولات بهنوش با درنظر داشتن این نکته که برند “دلستر” یکی از نقاط قوت این شرکت می‌باشد و سهم بازاری بالایی در کشور به خود اختصاص داده 50% از فروش 1401 را رقم می‌زند.

همچنین کمتر از 1% فروش، صادراتی می‌باشد و بیشتر محصولات در داخل کشور به فروش می‌رسد.

باتوجه به سهم بالای ماءالشعیر در سبد فروش یکی از ریسک‌های این شرکت کاهش سهم بازار و رغبت مصرف کنندگان به خرید محصولات برند دلستر می‌باشد. از این رو شرکت با اعطای تخفیف به شرکت‌های پخش، نمایندگی‌ها و خرده فروشی‌ها سعی می‌کند تا سهم بازار خود را ثابت نگهدارد.

شکل 8- سبد محصولات
شکل 8- سبد محصولات

علت اصلی افزایش مبلغ فروش، افزایش نرخ فروش محصولات می‌باشد. در شکل شاهد نوسانات نرخ فروش محصولات اصلی به صورت فصلی می‌باشیم.

در فصل بهار 1402 نرخ فروش ماءالشعیر نسبت به دوره مشابه سال گذشته آن 64% افزایش داشته است.

انرژی‌زا نیز با 39% افزایش نرخ در فصل بهار 1402 نسبت به بهار 1401 باعث افزایش مبلغ فروش شرکت شده است.

شکل 9- نرخ فروش محصولات به صورت فصلی
شکل 9- نرخ فروش محصولات به صورت فصلی

علت افزایش دارایی‌های نامشهود مربوط به خرید حق انشعاب آب صنعتی برای واحد بهنوش اراک می‌باشد.

افزایش 143 درصدی سفارشات و پیش پرداخت‌ها جهت خرید مواد اولیه شامل قوطی، پریفرم، شیشه، بطر، شکر و… و قطعات می‌باشد.

مواد اولیه خریداری شده علت اصلی افزایش موجودی مواد و کالا می‌باشد و مابقی آن مربوط به کالای ساخته شده است.

تجزیه و تحلیل ترازنامه

مالت، شکر، ظروف و رزین اصلی‌ترین اقلام تشکیل دهنده مواد مستقیم هستند. رشد تورم باعث افزایش نرخ خرید مواد اولیه می‌شود. رزین از طریق بورس کالا و براساس سهمیه اعلام شده خریداری می‌شود.

دغدغه اصلی شرکت در حال حاضر خرید شیشه به میزان کافی است و از آنجایی که این قلم سهم زیادی از مواد مستقیم مصرفی دارد تغییرات نرخ خرید آن تأثیر زیادی بر بهای تمام شده دارد. بخش عمده‌ای از سایر مواد اولیه بر اساس نرخ بازار آزاد خریداری می‌شود.

تورم 30%، حقوق و دستمزد با رشد 30% و نرخ سوخت 5,000 ریال بر متر مکعب در فرضیات این تحلیل گنجانده شده است.

میانگین رشد اقلام بهای تمام شده 15% و میانگین رشد نرخ‌های فروش نیز 10% در نظر گرفته شده است.

پیش بینی حاضر به عنوان یک سناریوی عادی و محتمل می‌باشد.

مفرضات تحلیل

برای مطالعه گزارش کامل، در سربرگ روی دکمه «دانلود فایل» کلیک کنید تا فایل پی‌دی‌اف کامل به رایگان در اختیار شما قرار گیرد.



دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *