دریافت کد بورسی
پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳

تحلیل بنیادی کگاز

فروردین 29, 1403
محمدرضا بیکوردی
3016
20 دقیقه
کگاز

شرکت شیشه و گاز (کگاز) در تاریخ 23 فروردین ماه 1339 به صورت شرکت سهامی تأسیس و در اداره ثبت شرکت های تهران به ثبت رسید. سهام شرکت در تاریخ 30 مرداد ماه 1369 در بورس اوراق بهادار با نماد “کگاز” پذیرش و مورد معامله قرار گرفت.

محصولات شرکت کگاز شامل انواع بطری‌های شیشه‌ای مورد استفاده در صنایع غذایی و نوشیدنی است. کگاز دارای ظرفیت اسمی تولید سالانه 100 هزار تن محصول بطر شیشه‌ای است که این ظرفیت از دو کوره با ظرفیت‌های تولید روزانه 150 تن و 420 تن تأمین می‌گردد. محل فعالیت کارخانه شرکت در اتوبان تهران-قم، شهرک صنعتی شمس آباد واقع گردیده.

کگاز واحد فرعی هلدینگ صنایع غذایی سینا و واحد نهایی بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی .

ساختار مالکیتی شرکت
ارزش بازار
نسبت های مالی

پودر سیلیس، فلدسپات، آهک، کربنات سدیم سنگین، خرده شیشه و دولومیت در این قسمت جهت ارسال به کوره‌ها دپو می‌گردند.

در این مرحله مواد اولیه اصلی با نسبت‌های وزنی مشخصی با یکدیگر ترکیب می‌شوند.

فرایند ذوب، شامل پریود ذوب، تصفیه، همگنی، عمل آوری حرارتی در این مرحله صورت می‌گیرد.

مواد ذوب شده به صورت لقمه‌هایی متناسب با قالب به داخل محفظه قالب گیری تزریق می‌شود و ماشین آلات به دو روش دمشی- دمشی و پرسی – دمشی به لقمه مذاب شکل می‌دهد.

در این قیمت محصولات قالب گیری شده به صورت سینوسی به آرامی تا رسیدن به دمای محیط سرد می‌شوند.

محصولات به وسیله آینه بان و تجهیزات اتومکانیک عیب یابی کنترل می‌شوند.

محصولات نهایی ابتدا توسط دستگاه پالتایزر جمع آوری و پس از انتقال توسط لیفتراک یا شاتل کار توسط دستگاه شیرینگ بسته بندی می‌شود.

خرده شیشه بر گشتنی

با مشاهده ساختار بهای تمام شده، مشخص می‌گردد که مواد مستقیم مصرفی به طور میانگین سهم 40%، و سربار با سهم 59% عمده هزینه‌های تولید شرکت را تشکیل می‌دهند. عمده هزینه‌های سربار مربوط به استهلاک و هزینه انرژی مصرفی است.

کوره های تولیدی شیشه باید همواره فعال باشند و تحت هیچ شرایطی به خاموشی نباید حرکت نمایند از این رو ریسک قطعی برق و گاز در این صنعت دو چندان و بسیار بالاست بنابراین شرکت ها سعی می کنند تا با استقرار ژنراتور، مازوت سوزی، استفاده از گازوئیل و … این ریسک را پوشش دهند.

کوره های خط تولید هر 6 تا 7 سال نیاز به تعمیرات اساسی و اورهال دارند از آنجایی که تقاضای شیشه در فصل سرما کاهش می یابد شرکت ها در این دوره اقدام به تعمیر می نمایند.

ساختار بهای تمام شده
مقدار مصرف اولیه
مبلغ خرید مواد اولیه

نرخ خرید کربنات سدیم به واسطه ورود بنگاه های کوچک و متوسط و همچنین احداث و بهره برداری از خطوط تولیدی جدید در شرکت های تولید کننده شیشه در سال های اخیر افزایش داشته است. از آنجایی که از منظر ارزش ریالی  حدود 50% بهای تمام شده مواد مستقیم مربوط به این ماده است، بنابراین تغییرات نرخ آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

از طرفی شیشه خرده به عنوان یکی دیگر از مواد اولیه اصلی در تولید محصولات که سهم بالایی چه از منظر مقداری و چه ارزشی در بهای تمام شده دارد روندی افزایشی را از زمستان 1400 به بعد در پیش گرفته است. فرهنگ سازی استفاده از محصولات غذایی و نوشیدنی در بسته بندی‌های شیشه و از همه مهم‌تر، بازیافت آن می‌تواند نیاز خرده شیشه کارخانجات فعال در این صنعت را مرتفع نماید. شیشه در مقایسه با پت و پلاستیک در صنایع غذایی و دارویی بهداشتی‌تر است اما به واسطه وزن بالای آن باعث افزایش مصرف سوخت وسائط نقلیه و به تبع آن افزایش هزینه حمل و نقل می‌گردد.

نرخ خرید مواد اولیه
نرخ خرید مواد اولیه
نرخ خرید
تأمین کنندگان شرکت
تأمین کنندگان مواد اولیه
ترکیب فروش
فروش

کاهش تولید و فروش در سال 1400 مربوط به توقف خطوط تولید در فصل زمستان جهت انجام اورهال و تعمیرات اساسی بوده است. به طور میانگین، 55% مبلغ فروش شرکت مربوط به فروش صادراتی است. مشتری اصلی صادرات صنعت شیشه و همچنین این شرکت، کشور عراق است.

رشد مبلغ فروش در سال 1402 ناشی از 3 عامل:

1) بهره برداری از فاز دوم کارخانه شمس آباد 2) افزایش فروش صادراتی (از نظر تعدادی) 3) افزایش نرخ محصولات بوده است. وجود شکاف بین نرخ دلار بازار آزاد و دلار نیما باعث کاهش رغبت تولیدکنندگان به صادرات محصولات خود می‌شود.

تکنولوژی تولید مورد استفاده در کگاز، NNPB نام دارد؛ با این نوع تکنولوژی می‌توان محصولاتی با کیفیت بالاتر و وزن کمتر تولید نمود. به عبارتی دیگر با مقدار مشخصی از مواد مذاب می‌توان تعداد بطری‌های شیشه‌ای و با کیفیت بالاتری تولید نمود.

فروش

* در زمان تهیه این گزارش، صورت‌های مالی منتهی به اسفند 1402 منتشر نگردیده است. بنابراین مقادیر و مبالغ فروش از تجمیع گزارشات ماهانه محاسبه گردیده.

نرخ فروش محصولات
فروش
تولید و فروش ماهانه

نرخ فروش محصولات داخلی توسط انجمن صنعت شیشه به صورت دوره‌ای و با مشارکت فعالین صنعت و حضور شرکت‌های تولیدکننده تعیین می‌گردد. این نرخ قطعی نیست و می‌تواند براساس کشش عرضه و تقاضای بازار تغییر کند. بنابراین قیمت گذاری در این شرکت به صورت کاملا دستوری نیست.

نرخ‌های صادراتی از نرخ فروش داخلی کمتر است اما مشاهده می‌گردد از منظر تعدادی، فروش صادراتی شرکت کگازافزایش داشته است.

ظرفیت اسمی تولید کگاز پیش از بهره برداری از فاز دوم برابر با  40,000 تن سالانه بود که با وارد شدن فاز دوم به خط تولید این ظرفیت به 100,00 تن افزایش یافت. شیشه و گاز کگاز در نظر دارد تا پس از تثبیت خطوط تولید و رسیدن به ظرفیت اسمی، اقدام به تکمیل فاز 3 نماید.

افزایش حاشیه سود خالص شرکت در سال 1396 ناشی از شناسایی سود تسعیر ارز است این درحالی بوده که در همان دوره، حاشیه سود عملیاتی 6%- محقق گردیده. در بررسی سایر درآمد های غیر عملیاتی (عمدتا سود تسعیر ارز) مشاهده می شود که نرخ ارز تأثیر نسبتا بالایی در میزان سود سازی شرکت ایفا می‌کند.

حدود 50% از فروش شرکت به اشخاص وابسته شامل شرکت بهنوش و زمزم ایران است. به طور کلی فروش شرکت در قالب انعقاد قرار داد صورت می گیرد. در هنگام عقد قرارداد 50% مبلغ به صورت نقد دریافت و مابقی طی اقساط دریافت می گردد. این نوع فروش باعث شده تا میزان مطالبات شرکت از اشخاص وابسته و غیر وابسته بسیار افزایش یابد. از طرفی ریسک نکول قرارداد و عدم پرداخت وجه قرارداد در این شرکت بسیار بالاست این مورد را می‌توان با نگاه به تعداد زیاد شکوایه‌های شرکت از اشخاص مختلف مبنی بر عدم پرداخت اقساط قرارداد مشاهده کرد.

حاشیه سودها
دریافتنی های تجای
اقلام مهم به فروش

کگاز دارای دو کوره در کارخانه شمس آباد است. فاز اول آن (کوره اول) از تاریخ 1392/08/01 با ظرفیت اسمی 40 هزار تن بطر لایت و جار به بهره برداری رسید. فاز دوم با ظرفیت 60 هزار تن در سال 1400 نصب، راه اندازی و مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

طرح توسعه فعلی مربوط به فاز سوم تولید بطر با کوره 240 تنی است. هزینه برآوردی این طرح برابر با 760 میلیارد تومان معادل 16 میلیون یورو است. طرح توسعه فاز سوم از سال 93 شروع که پیش بینی می شد از اوایل سال 99 مورد بهره برداری قرار بگیرد اما دشواری در تأمین دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیاز وارداتی باعث گردید تا به امروز مجموعا این طرح 25% پیشرفت فیزیکی داشته باشد از این رو تاریخ دقیقی جهت تکمیل و بهره برداری آن نمی‌توان اعلام کرد.

درصد پرداخت سود نقدی

استراتژی فروش شرکت سبب شده است که دوره وصول مطالبات از 29 روز در سال 1400 به 90 روز در پاییز 1402 افزایش یابد. در همین زمان، شاهد 18 شکایت از سوی شرکت نسبت به خریدارانی هستیم که پرداخت‌های خود را به تعویق انداخته‌اند و یا نکول نمودند. با در نظر داشتنن افزایش دوره وصول مطالبات شاهد کاهش دوره گردش حساب‌های دریافتنی هستیم، این مسئله به وضوح در جدول رو به رو مشخص است.

از سوی دیگر، افزایش گردش دارایی‌ها و دارایی ثابت در فصول اخیر نشان‌دهنده کارایی بهتر دارایی‌ها و منابع شرکت توسط مدیریت است.

مفروضات و نتیجه گیری تحلیل

سال مالی شرکت منتهی به اسفند است.

عمده هزینه‌های سربار مربوط به استهلاکات است.

هزینه‌های غیرعملیاتی شرکت مربوط به هزینه‌های جذب نشده سربار است. این نوع هزینه‌ها به دلیل تولید پایین‌تر از ظرفیت واقعی و پیش بینی شده شرکت بوجود می‌آیند.

پس از بهره برداری فاز دوم، کگاز اقدام به تولید محصولات بطر سبک نمود، با تکنولوژی مورد استفاده در این شرکت، محصولاتی سبک‌تر و با کیفیت‌تر تولید می گردد.

نرخ فروش صادراتی از نرخ فروش داخلی پایین‌تر است، اما باتوجه به سیاست شرکت مبنی بر افزایش صادرات و منتفع شدن از تسعیر ارز، پیش بینی می‌گردد در سال‌های آتی میزان فروش صادراتی افزایش داشته باشد. همچنین در خصوص نرخ مالیات بین شرکت و سازمان مالیات اختلاف نظر وجود دارد بنابراین میانگین نرخ مالیات موثر پرداختی در 2 سال گذشته مبنا قرار گرفته است.

مفروضات و نتیجه گیری تحلیل
صورت سود و زیان

* در زمان تهیه این گزارش، صورت‌های مالی سالانه منتهی به اسفند 1402 منتشر نگردیده است. اطلاعات مربوط به فروش از تجمیع گزارشات ماهانه استخراج شده است.

صورت سود و زیان دلاری


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *