دکتر مسعود پزشکیان با انتشار مقالهای به زبان انگلیسی تحت عنوان «پیام من به جهان رسید» در نشریه بین المللی تهران تایمز، در خصوص اتفاقات و مسائل گوناگونی صحبت کردند که مشروح آنها را در متن زیر، مورد بررسی قرار میدهیم.
فهرست مطالب
ثبات سیاسی ایران از دید دکتر مسعود پزشکیان
در میان جنگ و آشوب منطقه، نظام سیاسی ایران با برگزاری انتخابات رقابتی، آرام و منظم، ثبات چشمگیری از خود نشان داد و اتهامات برخی از “کارشناسان ایران” در دولتهای خارجی را بیاعتبار کرد. این ثبات و برگزاری با شکوه انتخابات، درایت رهبر معظم انقلاب، حضرت آیتالله خامنهای، و پایبندی مردم به انتقال قدرت دموکراتیک حتی در شرایط دشوار را نشان میدهد.
من با برنامه اصلاحات، تقویت وحدت ملی و تعامل سازنده با جهان کاندید شدم و در نهایت اعتماد هموطنانم، از جمله جوانان ناراضی از وضعیت موجود، را جلب کردم. من به اعتماد آنها احترام میگذارم و برای ایجاد اجماع داخلی و بینالمللی به منظور تحقق وعدههای انتخاباتی خود متعهد هستم.
حسن نیت را با حسن نیت پاسخ میدهیم
دکتر مسعود پزشکیان در ادامه سخنانش، افزود:
«تاکید میکنم که دولت من در همه شرایط برای حفظ عزت ملی و جایگاه بینالمللی ایران تلاش خواهد کرد. سیاست خارجی ایران بر پایه اصول «عزت، حکمت و مصلحت» استوار است و تدوین و اجرای آن بر عهده رئیسجمهور و دولت است. من قصد دارم از تمام اختیارات خود برای تحقق این هدف بزرگ استفاده کنم.
با این رویکرد، دولت من با ایجاد تعادل در روابط با همه کشورها، مطابق با منافع ملی، توسعه اقتصادی و نیازهای صلح و امنیت منطقهای و جهانی، سیاست فرصتمحور را دنبال خواهد کرد. بر این اساس، از تلاشهای صادقانه برای کاهش تنشها استقبال میکنیم و حسن نیت را با حسن نیت پاسخ خواهیم داد.»
تحکیم روابط با همسایگان را در اولویت قرار خواهیم داد
در دولت من، تقویت روابط با همسایگان در اولویت خواهد بود. ما به جای دنبال کردن سلطه و تسلط یک کشور بر دیگران، خواهان ایجاد یک «منطقه قوی» هستیم. معتقدم که کشورهای همسایه و برادر نباید منابع ارزشمند خود را صرف رقابتهای مخرب، مسابقه تسلیحاتی یا مهار بیمورد یکدیگر کنند. در عوض، هدف ما ایجاد محیطی است که در آن بتوانیم منابع خود را برای پیشرفت و توسعه منطقه به نفع همگان اختصاص دهیم.
ما مشتاقانه منتظر همکاری با ترکیه، عربستان سعودی، عمان، عراق، بحرین، قطر، کویت، امارات متحده عربی و سازمانهای منطقهای برای تعمیق روابط اقتصادی، تقویت روابط تجاری، ترویج سرمایهگذاری مشترک، مقابله با چالشهای مشترک و حرکت به سمت ایجاد یک چارچوب منطقهای برای گفتوگو، اعتمادسازی و توسعه هستیم.
منطقه ما مدتهاست که گرفتار جنگ، درگیریهای فرقهای، تروریسم و افراطگرایی، قاچاق مواد مخدر، کمآبی، بحران پناهندگان، تخریب محیط زیست و مداخله خارجی بوده است. زمان آن رسیده است که برای نفع نسلهای آینده با این چالشهای مشترک مقابله کنیم. همکاری برای توسعه و شکوفایی منطقه اصل راهبرد سیاست خارجی ما خواهد بود.
قطع روابط با رژیم آپارتاید اسرائیل
دکتر مسعود پزشکیان در ادامه صحبتهای خود افزود: جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب در سال ۱۳۵۷، به احترام حقوق بینالملل و حقوق بنیادین انسان، روابط خود را با دو رژیم آپارتاید اسرائیل و آفریقای جنوبی قطع کرد. اسرائیل تاکنون به عنوان یک رژیم آپارتاید شناخته میشود و اکنون با افزودن جنایات جنگی، پاکسازی قومی، ساخت شهرکهای غیرقانونی، دارا بودن سلاح هستهای، الحاق غیرقانونی و تجاوز به همسایگان خود، به کارنامه سیاه خود افزوده است.
اولین اقدام دولت ما، تشویق کشورهای همسایه عرب به همکاری و استفاده از تمام ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک برای دستیابی به آتشبس دائمی در غزه با هدف توقف کشتار و جلوگیری از گسترش درگیری خواهد بود.
سپس باید با جدیت برای پایان دادن به اشغال طولانیمدتی که زندگی چهار نسل فلسطینی را ویران کرده است، تلاش کنیم. در این راستا، لازم به تأکید است که کلیه کشورها بر اساس کنوانسیون جلوگیری و مجازات جنایات نسلکشی مصوب ۱۹۴۸، وظیفه قانونی دارند از وقوع نسلکشی جلوگیری کنند؛ نه اینکه با عادیسازی روابط با عاملان آن، به آنها پاداش دهند.
امروزه به نظر میرسد بسیاری از جوانان در کشورهای غربی درستی موضع چند دهه ایران در قبال رژیم اسرائیل را پذیرفتهاند. از این فرصت استفاده میکنم تا به این نسل شجاع بگویم که اتهامات ضدیت با یهودیت علیه ایران به دلیل موضع اصولی آن در قبال مسئله فلسطین را نه تنها کاملا نادرست، بلکه توهین به فرهنگ، باورها و ارزشهای اصلی خود میدانیم.
چین و روسیه، در زمانهای سخت در کنار ما بودند
ایران روابط نزدیکی با چین و روسیه دارد. ما به همکاری با چین در چارچوب برنامه ۲۵ ساله برای ایجاد یک “شراکت راهبردی جامع” متقابل سودمند ادامه میدهیم. همچنین از نقش سازنده چین در عادیسازی روابط ایران و عربستان سعودی قدردانی میکنیم.
روسیه متحد و همسایه راهبردی ایران است و ما به گسترش همکاری با این کشور متعهدیم. ما به دنبال صلح برای مردم روسیه و اوکراین هستیم و از تلاشها برای دستیابی به این هدف حمایت میکنیم. همچنین همکاری با روسیه در چارچوب سازمانهایی مانند بریکس، شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا را در اولویت قرار میدهیم.
ایران همچنین به دنبال گسترش روابط با کشورهای در حال توسعه در جنوب جهانی، به ویژه آفریقا است. ما همچنین روابط خود را با کشورهای آمریکای لاتین تقویت خواهیم کرد.
نظرات دکتر مسعود پزشکیان در خصوص توافق برجام، آمریکا و اروپا
روابط ایران و اروپا فراز و نشیبهای بسیاری را تجربه کرده است. پس از خروج ایالات متحده از برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) در ماه مه سال ۲۰۱۸، کشورهای اروپایی با هدف نجات این توافق و کاهش تأثیرات تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا بر اقتصاد ایران، ۱۱ تعهد به ایران ارائه کردند. این تعهدات شامل تضمین انجام تراکنشهای بانکی موثر، حفاظت موثر از شرکتها در برابر تحریمهای آمریکا و ترویج سرمایهگذاری در ایران بود. کشورهای اروپایی به تمامی این تعهدات عمل ننمودهاند، اما به طور غیرمنطقی انتظار دارند ایران به تمامی تعهدات خود در برجام پایبند باشد.
با وجود این کوتاهیها، اینجانب آمادهام تا با کشورهای اروپایی وارد گفتوگوی سازندهای شوم تا روابط دو طرف را بر اساس احترام متقابل و برابری پایه ریزی نماییم. کشورهای اروپایی باید درک کنند که ایرانیان مردمی غیور هستند که حقوق و کرامت آنها دیگر قابل چشمپوشی نیست.
ایالات متحده نیز باید واقعیت را پذیرفته و یک بار برای همیشه درک کند که ایران تحت فشار قرار نخواهد گرفت. ما در سال ۲۰۱۵ با حسن نیت وارد برجام شدیم و به طور کامل به تعهدات خود عمل کردیم. اما ایالات متحده به دلیل اختلافات داخلی و انتقامجویی، به طور غیرقانونی از توافق خارج شد و با تحمیل تحریمهای یکجانبه فراسرزمینی، صدها میلیارد دلار خسارت به اقتصاد ایران وارد کرد و رنج، مرگ و ویرانی بیشماری بر مردم ایران، به ویژه در دوران همهگیری کووید-۱۹، تحمیل کرد.
آمریکا با ترور سردار قاسم سلیمانی، قهرمان جهانی مبارزه با تروریسم که به خاطر موفقیت خود در نجات مردم منطقه از شر داعش و سایر گروههای تروریستی وحشی شناخته شده است، عمداً به تشدید خصومتها و آغاز جنگ اقتصادی علیه ایران و تروریسم دولتی روی آورد. امروزه جهان شاهد پیامدهای زیانبار این انتخاب است.
سخن پایانی دکتر مسعود پزشکیان
مردم ایران به من ماموریت دادهاند تا در صحنه بینالمللی به دنبال تعامل سازنده باشیم و در عین حال بر حقوق، کرامت و نقش ایران در منطقه و جهان تاکید کنیم. ما از کسانی که مایل به همراهی با ما در این تلاش تاریخی هستند، دعوت میکنیم.