دریافت کد بورسی
شنبه ۰۷ مهر ۱۴۰۳

تحلیل بنیادی شرکت سپیدار سیستم آسیا

بهمن 6, 1402
محمدرضا بیکوردی
3003
10 دقیقه
سپیدار

از کاربردهای خانگی گرفته تا کاربردهای صنعتی پیچیده، نرم‌افزارها به عنوان ابزارهایی برای حل مسائل، انجام وظایف، ارتباطات و بهبود فرآیندها به کار می‌روند. شرکت سپیدار سیستم در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۸۷ در قالب شرکت سهامی خاص، با شماره ٣٤٨١٣٤ و با سرمایه‌ای معادل ١٠ میلیون ریال تأسیس شد.

در سال ١٣٩٩ به شرکت سهامی عام تبدیل شد و در دی ماه همان سال سهام آن در بازار عرضه شد.

سپیدار در سال 1401 درآمدی معادل با 2,400 میلیارد ریال را به ثبت رسانده است. همچنین بهای تمام شده فروش، مبلغ ۳۶۵ میلیارد ریال در سال 1401 می‌باشد که این رقم منجر به حاشیه سود ناخالص 85% می‌شود.

سپیدار سیستم آسیا از معدود شرکت‌هایی است که تحت فشار قیمت گذاری دستوری نمی‌باشد، با توجه به این موضوع ساز و کار قیمت گذاری نرخ فروش محصولات بر اساس نرخ تورم، کشش بازار و قیمت رقبا و همچنین میزان ماژول‌های اختصاصی درخواستی مشتری، تعیین می‌شود.

 با لحاظ کردن مفروضات نرخ رشد حقوق و دستمزد 55% برای سال 1402 پیش بینی می‌شود شرکت 5,691 ریال سود بسازد که با قیمت حاضر بازار P/E Forward13.5 را به خود اختصاص می‌دهد. همچنین برای سال 1403 با فرض EPS 8،269 ریال، نسبت P/E Forward 9 را دارا می‌باشد.

باتوجه به گزارش سه ماهه بهار 1402، شرکت 2,631 ریال EPS به ازای هر سهم ساخته است، با در نظر داشتن این مقدار شرکت توانسته 46% از EPS مورد پیش بینی سال 1402 را پوشش دهد و با فرض شناسایی درآمد در فصل‌های آتی می‌توان انتظار تحقق سود مورد نظر را داشت.

صنعت نرم‌افزار یکی از پر رشدترین و پویاترین صنایع در دنیای امروز محسوب می‌شود. با پیشرفت فناوری اطلاعات و گسترش اینترنت، نرم‌افزارها به یک ابزار بسیار مهم تبدیل شده‌اند که در تقریباً تمامی جوانب زندگی انسان‌ها و همچنین در صنایع و اقتصاد تأثیرگذاری دارند.

یکی از روندهای اصلی در صنعت، حرکت به سمت فضای ابری است، یعنی از نرم‌افزارهای on-premise (نصب نرم‌افزار بر روی سرورهای شرکت) به سمت نرم افزارهای SaaS (فضای ابری) که مزایایی نظیر کاهش هزینه‌های نگهداری و به‌روزرسانی، پشتیبانی آسان‌تر و مقیاس پذیری اقتصادی دارند تغییر جهت بدهیم.

شکل 1- درآمد بازار نرم افزارها در سطح جهان از سال 2016 تا 2027
شکل 1- درآمد بازار نرم افزارها در سطح جهان از سال 2016 تا 2027

طبق آمارهای منتشر شده توسط Statista درآمد این صنعت تا پایان سال 2023 پیش بینی می‌شود به 659 میلیارد دلار برسد. بازیگران کلیدی این بازار عبارتند از: مایکروسافت، ادوبی، SAP، اوراکل و Salesforce.

  شکل شماره 2 نشان دهنده طبقه بندی صنعت نرم‌افزار به صورت کلی می‌باشد؛ نرم افزارهای بهره وری به نرم‌افزار کاربردی اطلاق می‌شود که از فعالیت‌هایی مانند تولید اسناد، صفحات گسترده، نقشه‌ها و ارائه‌ها پشتیبانی می‌کند.

این بازار شامل نرم‌افزار اداری، نرم‌افزار همکاری، نرم‌افزار آفیس، نرم‌افزار خلاقیت و نرم‌افزار ساخت و طراحی است.

 نرم‌افزار Enterprise (شرکتی) به تمام نرم افزارهایی اطلاق می‌شود که از فعالیت‌های تجاری در مقیاس بزرگ مانند مدیریت منابع سازمانی، مدیریت مشتری و فعالیت‌های زنجیره تأمین پشتیبانی می‌کند.

این بازار شامل نرم‌افزار برنامه ریزی منابع سازمانی، نرم‌افزار مدیریت ارتباط با مشتری، نرم‌افزار هوش تجاری، نرم‌افزار مدیریت زنجیره تأمین، نرم‌افزار مدیریت محتوا و سایر نرم افزارهای سازمانی است.

شکل شماره 2- طبقه بندی صنعت نرم افزار
شکل شماره 2- طبقه بندی صنعت نرم افزار

در دنیای اقتصادی پیچیده امروز، حسابداری به عنوان یک نظام اساسی برای مدیریت مالی و اطلاعات مالی در سازمان‌ها و کسب‌وکارها اهمیت بی‌نظیری دارد. اطلاعات مالی دقیق و به موقع از دستاوردهای کسب‌وکار و وضعیت مالی آن اطمینان حاصل می‌کند و تصمیم‌گیری‌های استراتژیک و عملی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

بازیگران کلیدی نرم افزارهای حسابداری در جهان عبارتند از SAP، Intuit Inc.، Oracle، Infor همچنین نرم افزارهای حسابداری سپیدار، هلو، محک، پارسیان و پارمیس از جمله بزرگان این صنعت در ایران می‌باشند.

بر اساس گزارش Mordor Intelligence ارزش بازار نرم افزارهای حسابداری در سال 2020، 12 میلیارد دلار تخمین زده شده است. همچنین پیش بینی می‌شود ارزش بازاری این صنعت تا سال 2026 به 20 میلیارد دلار برسد.

شکل شماره 3- ارزش بازاری شرکت های نرم افزار حسابداری
شکل شماره 3- ارزش بازاری شرکت های نرم افزار حسابداری

شرکت سپیدار سیستم در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۸۷ در قالب شرکت سهامی خاص، با شماره ٣٤٨١٣٤ و با سرمایه‌ای معادل ١٠ میلیون ریال تأسیس شد. در سال ١٣٩٩ به شرکت سهامی عام تبدیل شد و در دی ماه همان سال سهام آن در بازار عرضه شد.

با توجه به بازار بالقوه مشتریان در حوزه کسب‌وکارهای کوچک و اصناف، سپیدار سیستم آسیا به عنوان یکی از شرکت‌های عضو گروه همکاران سیستم (سهامی عام) از سال ١٣٨٧ با هدف عرضه انحصاری محصولات “سپیدار” و “دشت” و ارائه خدمات به مشتریان این دو محصول تأسیس شد.

 موضوع عملیات سپیدار سیستم مطابق اساسنامه عبارت است از: تولید (تحلیل، طراحی و برنامه‌نویسی)، عرضه، فروش، اجاره، استقرار، راه‌اندازی، پشتیبانی و آموزش محصولات و خدمات نرم‌افزاری و خدمات مرتبط با آن؛ در بازارهای کسب‌وکار کوچک و اصناف.

سپیدار سیستم
شکل 4- ترکیب سهامداران سپیدار

پروانه بهره برداری اولیه سپیدار سیستم در تاریخ ۶ مرداد ۱۳۹۸ توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر و جهت تولید نرم‌افزار به شرکت سپیدار سیستم آسیا به منظور توسعه فناوری اطلاعات اعطا شده است و در تاریخ ۴ مهر ۱۴۰۰ با شماره ٦٠ / ١٦١١٧٦ تمدید گردیده است.

سپیدار سیستم در سال 1401 درآمدی معادل با 2,400 میلیارد ریال را به ثبت رسانده است. همچنین بهای تمام شده فروش، مبلغ 365 میلیارد ریال در سال 1401 می‌باشد که این رقم منجر به حاشیه سود ناخالص 85% می‌شود.

ارزش بازاری سپیدار سیستم در بازار سرمایه معادل 51,000 میلیارد ریال است منجر به قرارگیری سپیدار سیستم در دسته شرکت‌های متوسط قرار می‌گیرد. 9 % از کل سهام سپیدار سیستم به عنوان سهام شناور آزاد در حال حاضر در بازار معامله می‌شود.

آخرین سرمایه ثبتی سپیدار سیستم مبلغ 700 میلیارد ریال است. نسبت قیمت به سود هر سهم (P/E) 12 ماه گذشته معادل با 14/34 واحد می‌باشد.

اطلاعات کلی شرکت

سرمایه سپیدار سیستم در بدو تأسیس معادل 10 میلیون ریال بوده است که در طی 3 مرحله افزایش سرمایه به مبلغ 700 میلیارد ریال رسیده است.

روند تغییر سرمایه

شرکت نرم‌افزاری فناوران نوین سپیدز ایرانیان در سال 1378 فعالیت خود را با برند “سپیدز” آغاز کرده است. حوزه فعالیت این شرکت ارائه راهکارهای نرم افزاری ویژه رستوران و فست فود می‌باشد.

  سپیدار مالک 40% از شرکت سپیدز با بهای تمام شده 67,180 میلیون ریالی می‌باشد. درآمد شرکت سپیدز در سال 1401 معادل با 550 میلیارد ریال بوده است که رشد 116% نسبت به سال 1400 داشته است. همچنین سود خالص این شرکت نسبت به سال 1400 با رشد 4 برابری به رقم 177 میلیارد ریال رسیده است.

  شرکت سپیدز جهت افزایش رضایتمندی و گسترش جامعه مشتریان خود در بازار هدف (صنف رستوران‌ها) اقدام به سرمایه‌گذاری در 30 درصد از سهام شرکت نوآفرینان هوشمند آسیا با نام تجاری اسمارت و 40 درصد از سهام شرکت تجارت الکترونیک ابتکار نوین با نام تجاری دلینو نموده است.

 هدف نهایی اسمارت از طریق ایجاد پلتفرم کلوپ هوشمند (نظرسنجی و باشگاه مشتریان) افزایش رضایتمندی مشتریان نهایی و رستوران‌ها است و شرکت دلینو از طریق تولید و عرضه سایت اختصاصی رستوران‌ها و تسهیل‌گری در فرآیند سفارش آنلاین غذا در راستای تسهیل‌گری جامعه هدف خود گام‌های اساسی برداشته است.

نذم افزار سپیدز

نرم‌افزار دشت محصول ویژه اصناف طراحی شده است که دارای 3 سطح پایه، استاندارد و پیشرفته می‌باشد.. برخی از بسته‌های نرم افزاری شامل، نرم‌افزار فروشگاهی عمومی، پوشاک، سوپر مارکت، لوازم آرایشی و بهداشتی، لوازم یدکی خودرو، ابزارآلات ساختمانی، آجیل و خشکبار، موبایل و…. می‌باشد.

نرم‌افزار سپیدار، که یک نرم‌افزار on-premise (نرم افزاری که بر روی سخت‌افزار واقع در محل یک شرکت نصب می‌شود) می‌باشد، با 17 زیر سیستم، 12 زیر سیستم به مشتریان حوزه‌های بازرگانی، تولیدی، خدماتی، پیمانکاری، پخش و سفارش گیری ارائه خدمت می‌نماید.

  سپیدار ابری که از سال 1402 به بازار عرضه عمومی شد راهکاری برای مدیریت بهینه امور شرکت‌های کوچک و متوسط در حوزه‌های مختلف بر بستر رایانش ابری و آنلاین است. این محصول با همکاری سهام‌دار عمده سپیدار (همکاران سیستم) تولید شده است که طبق قرارداد منعقده 20% از فروش پس ار کسر تخفیفات باید به همکاران سیستم پرداخت شود.

با توجه به اینکه تعداد کل شرکت‌ها و اصناف توسط مراجع رسمی مشخص نیست، با فرض 250,000 شرکت کوچک، حدود 25% سهم بازار کنونی مربوط به نرم‌افزار سپیدار می‌باشد.

محصولات و خدمات سپیدار سیستم

مدل کسب و کار شرکت‌های نرم‌افزاری به گونه‌ای است که هزینه حقوق و دستمزد بخش عمده‌ای از بهای تمام شده را تشکیل می‌دهد. در این‌گونه شرکت‌ها، توانایی و کارآمدی تولید نرم‌افزار و خدمات مبتنی بر تکنولوژی به طور مستقیم وابسته به افراد ماهر و کارآزموده در این حوزه است.

توسعه‌دهندگان، مهندسان نرم‌افزار، طراحان و دیگر اعضای تیم فنی، ارزش اصلی شرکت‌های نرم‌افزاری را ایجاد و تحقق می‌بخشند. به همین دلیل، برای جذب و نگه‌داری افراد با استعداد و همچنین ماهیت فعالیت شرکت‌ها، حقوق و دستمزد بخش عمده‌ای از بهای تمام شده را تشکیل می‌دهد. 

روند فروش و بهای تمام شده

هزینه‌های تبلیغات در شرکت‌های نرم‌افزاری به دلیل رقابت شدید و چشمگیر در بازار، نیاز به جذب مشتریان جدید و بهبود شناخت برند، ایجاد توجه به محصولات جدید و توسعه رشد کسب‌وکار، به منظور ارتقاء موقعیت رقابتی و افزایش درآمد و سودآوری مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تبلیغات در این صنعت، علاوه بر ترویج محصولات و خدمات، به تعامل مستقیم با مخاطبان از طریق رسانه‌های مدرن نیز می‌پردازند.

فروش سپیدار سیستم با میانگین نرخ رشد 80% در سال‌های گذشته روند صعودی را ثبت نموده، رشد چشمگیر فروش نشان دهنده پتانسیل بالای بازار شرکت‌های کوچک و اصناف می‌باشد. همچنین تغییر سیاست‌های دولت از یک دولت نفتی به یک دولت مالیاتی و وضع قوانینی مانند سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی و ملزم کردن تمام کسب و کارها به ارسال صورتحساب‌ها الکترونیکی باعث گسترش بیشتر بازار شرکت‌های کوچک و اصناف می‌شود.

 در قسمت بهای تمام شده دستمزد مستقیم با سهم 41%، بهای تمام شده خدمات ارائه شده با سهم 30%، سربار با 17% و مواد مستقیم با 12% سهم، کل بهای تمام شده سپیدار سیستم را تشکیل می‌دهند.

اقلام بهای تمام شده

سپیدار سیستم آسیا از معدود شرکت‌هایی است که تحت فشار قیمت گذاری دستوری نمی‌باشد، با توجه به این موضوع ساز و کار قیمت گذاری نرخ فروش محصولات بر اساس نرخ تورم، کشش بازار و قیمت رقبا و همچنین میزان ماژول‌های اختصاصی درخواستی مشتری، تعیین می‌شود.

  از همین رو حاشیه سود عملیاتی شرکت طی سالیان گذشته علاوه بر معقول بودن از نظر رتبه‌ای، رشد مناسبی را داشته و توانسته از 55% در سال 1397 به 78% در سال 1401 برسد.

در سال 1399 شاهد افزایش چشمگیر حاشیه سود خالص شرکت بوده‌ایم، علت این موضوع رشد بازار سرمایه و به طبع آن رشد ارزش سرمایه‌گذاری‌های سپیدار و شناسایی درآمد حاصل از فروش سرمایه‌گذاری‌ها می‌باشد.

 این نوع افزایش‌ها به صورت مقطعی و بی کیفیت هستند بنابراین در ملاحظات تحلیلگر درنظر گرفته نمی‌شود. همان طور که شاهد هستیم در سال‌های بعد با کاهش ارزش بازار سرمایه حاشیه سود خالص شرکت نیز به روند طبیعی خود بازگشته است.

حاشیه سود

  از آنجایی که هزینه حقوق و دستمزد به عنوان رکن اصلی بهای تمام شده در شرکت‌های نرم افزاری محسوب می‌شود، این هزینه در بخش توسعه دهندگان نرم‌افزار بیشتر ماهیت هزینه ثابت و در بخش کارکنان پشتیبانی و استقرار ماهیت هزینه‌های متغیر دارد که با افزایش فروش و ارائه خدمات رشد می‌یابند. بنابراین افزایش بهره وری نیروی کار و همچنین کاهش هزینه تولید، برای سپیدار سیستم مقیاس اقتصاد (Economies of scale) ایجاد می‌کند.

نمودار روبه‌رو نشان دهنده حقوق و دستمزد به ازای هر پرسنل سپیدار سیستم می‌باشد که با میانگین نرخ رشد 55 % سیر صعودی داشته است. از طرف دیگر نرخ رشد سود عملیاتی که هر فرد برای شرکت ایجاد می‌کند معادل با 95% می‌باشد که نشان از بهره‌وری بالای نیروی کار دارد.

مقیاس اقتصادی

شرکت سپیدار سیستم دارای تجربه و تخصص قابل توجهی در ارائه خدمات نرم‌افزاری است. یکی از نقاط قوت این شرکت، وجود تیم توانمند و مجرب است که در توسعه و پیاده‌سازی نرم‌افزارها تخصص دارند. این امر به شرکت این امکان را می‌دهد که با کیفیت بالا و به‌روز، نیازهای مشتریان را در زمینه‌های مختلف پوشش دهد.

همچنین، عدم وجود قیمت‌گذاری دستوری از مزایای دیگری است که باعث رشد سود شرکت در بلند مدت می‌شود.

در بخش تهدیدها، وجود رقبای جدی می‌تواند باعث افزایش رقابت در بازار شود و نیازمندی به ارتقاء کیفیت و ارائه مزایای برتر به مشتریان را ایجاب می‌کند.

همچنین، قیمت محصولات رقبا و استعفای نیروهای انسانی کلیدی می‌توانند به چالش‌های دیگری تبدیل شوند که شرکت باید با آن‌ها مقابله کند.

با توجه به تحلیل SWOT فوق، شرکت سپیدار سیستم آسیا بهتر است با ارتقاء توانمندی‌های داخلی، توسعه‌ی استراتژی‌های بازاریابی مؤثر، بهره‌گیری بهینه از فرصت‌ها و مقابله با تهدیدها، به سمت رشد و توسعه پیش برود.

SWOT

باتوجه به ماهیت فعالیت سپیدار، شرکت ابتدا درآمد خود را با دریافت وجه از فروش محصولات، شناسایی نموده و در طی سال تعهد ارائه خدمت و ارائه محصول به مشتری دارد. بنابراین وجه نقد زیادی عموما در ابتدای سال در اختیار شرکت قرار می‌گیرد.

مدیریت با رویکرد مناسبی که اتخاذ نموده وجه نقد را در صندوق‌های درآمد ثابت که در حال حاضر نرخ بازدهی سالانه بین 25% تا 29% دارند سرمایه‌گذاری نموده. با نگاهی بر ترازنامه و قسمت سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت می‌توان متوجه این موضوع نیز بود.

سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت طی سالیان اخیر به طور میانگین 90% از دارایی‌های جاری را تشکیل داده است.

صورت وضعیت مالی

شرکت بدهی که شامل تسهیلات مالی، یا پرداختی حائز اهمیت به مشتریان تجاری که باعث افزایش ریسک شود ندارد و از این حیث ریسکی متوجه شرکت نیست.

هرچند ایجاد بدهی و اهرم مالی می‌تواند باعث توسعه کسب و کار، سرمایه‌گذاری در پروژه‌های جدید شوند که این موضوع بستگی به سیاست‌ها و استراتژی‌های توسعه‌ای مدیریت دارد.

صورت پرتفوی سرمایه‌گذاری شرکت در صفحه بعد به جزئیات ارائه شده است.

صورت وضعیت مالی

همان طور که اشاره شد، شرکت وجوه نقد خود را در سرمایه‌گذاری‌های بدون ریسک و کم ریسک شامل صندوق‌های درآمد ثابت، اوراق دولتی و سایر اوراق بدهی سرمایه‌گذار می‌کند.

با درنظر داشتن این موضوع که حساب سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت به عنوان دارایی با نقدشوندگی بالا محسوب می‌شود پس اساساً شرکت دارای نقدینگی بلا استفاده در حجم گسترده‌ای است.

بالا بودن نسبت جاری و عدم استفاده از نقدینگی مازاد، نشان دهنده این است که مدیریت، سیاستی مبنی بر توسعه کسب و کار و یا گسترش فعالیت ندارد. ضرورت ایجاد بدهی و اهرم مالی با مدیریت ریسک سنجیده، جهت توسعه کسب و کارها بر تحلیلگران پوشیده نیست. 

پورتفوی

میانگین رشد فروش سال‌های گذشته 70% درنظر گرفته شده است. باتوجه به اینکه عمده بهای تمام شده مربوط به هزینه حقوق دستمزد می‌باشد، نرخ رشد این قسمت 55% درنظر گرفته شده است. برای بهای تمام شده خدمات ارائه شده، با در نظر داشتن سهم 8% درآمدی این بخش از کل فروش و با فرض حاشیه سود 63%، 37% از درآمد ارائه خدمات به عنوان بهای تمام شده محاسبه شده است.

هزینه‌های سربار و اداری و عمومی با رشد 55% با توجه به اینکه عمده اقلام تشکیل دهنده این بخش‌ها حقوق و دستمزد می‌باشد رشد داده شده است. هزینه‌های بازاریابی به عنوان درصدی از کل فروش در تحلیل لحاظ شده و با نرخ تورم 45% رشد داده شده است. سایر اقلام که تاثیر چشمگیری بر بهای تمام شده نداشتند با نرخ رشد تورم 45% لحاظ شده‌اند.

شرکت تا مرداد ماه سال 1403 معاف از مالیات می‌باشد. بنابراین برای سال 1402 مالیاتی در نظر گرفته نشده و برای 8 ماه 1403 باتوجه به حضور شرکت در فرابورس و داشتن کسری در نرخ مالیات، نرخ این موضوع 15% برای 8 ماهه 1403 از کل سود عملیاتی درنظر گرفته شده است.

باتوجه به رشد چشمگیر شرکت زیر مجموعه (سپیدز) برای سال 1402، 7 میلیارد تومان سود درنظر گرفته شده است. همچنین برای پرتفوی سرمایه‌گذاری باتوجه به اینکه عمده سرمایه‌گذاری‌ها در اوراق و درآمد ثابت هست میانگین نرخ سود 20% درنظر گرفته شده است.

باتوجه به اینکه تعداد مشتریان شرکت به طور دقیق مشخص نیست و قیمت هر مجموعه نرم‌افزاری فروخته شده برحسب نیازهای مشتری و ماژول‌های درخواستی می‌باشد متغیر است. بنابراین به طور دقیق نمی‌توان درآمد عملیاتی را محاسبه نمود.

اما با درنظر داشتن میانگین رشد درآمدی سال‌های گذشته و پایداری سیاست‌های کلان شرکت و همچنین لزوم استفاده از سامانه مودیان برای اشخاص حقیقی و حقوقی به طور محافظه کارانه درآمد سال‌های آتی رشد داده شده.

با لحاظ کردن مفروضات فوق برای سال 1402 پیش بینی می‌شود شرکت 5,691 ریال سود بسازد که با قیمت حاضر بازار P/E forward13.5 را به خود اختصاص می‌دهد. همچنین برای سال 1403 با فرض EPS 8،269 ریال، نسبت P/E Forward 9 را رقم می‌زند.

باتوجه به گزارش سه ماهه بهار 1402، شرکت 2,631 ریال EPS به ازای هر سهم ساخته است، با در نظر داشتن این مقدار سپیدار توانسته 46% از EPS مورد پیش بینی سال 1402 را پوشش دهد. و با فرض شناسایی درآمد در فصل‌های آتی می‌توان انتظار تحقق سود مورد نظر را داشت.

درآمدها


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *