دریافت کد بورسی
شنبه ۰۷ مهر ۱۴۰۳

تحلیل بنیادی کرازی

فروردین 26, 1403
محمدرضا بیکوردی
3015
30 دقیقه
کرازی

شرکت کرازی در تایخ 16 آبان ماه 1363 تحت شماره 54183 به نام شرکت کارخانجات تولیدی شیشه رازی (سهامی خاص) در اداره ثبت شرکت‌ها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است. سهام این شرکت برای اولین بار در تاریخ 1383/10/03 در بازار بورس اوراق بهادار تهران با نماد “کرازی” مورد معامله قرار گرفت.

کرازی در صنعت تولید انواع شیشه‌های دارویی و غیر دارویی با ظرفیت اسمی سالانه 60,000 تن در حال فعالیت است و محصولات این شرکت شامل انواع شیشه‌های مورد استفاده در صنعت دارویی و انواع بطری و جار مورد استفاده در صنایع غذایی و نوشیدنی است. این شرکت رتبه نخست در تولید شیشه‌های دارویی کشور را در اختیار دارد.

کرازی

شرکت بهین پویا صنعت (زیر مجموعه کرازی) تولیدکننده انواع قالب با ظرفیت اسمی83,000 تن است. شرکت آرا شیشه زرین با ظرفیت اسمی سالانه 30,000 تن خرده شیشه، در زنجیره ارزش کارخانجات تولید شیشه رازی حضور دارد.

شرکت کرازی توسط بخش خصوصی اداره می‌شود. سرمایه شرکت در تاریخ 1402/11/23 از مبلغ 2,910 میلیارد تومان به 3,250 میلیارد تومان از محل سود انباشته افزایش یافت.

ارزش بازار دلاری

پودر سیلیس، فلدسپات، آهک، کربنات سدیم سنگین، خرده شیشه و دولومیت در این قسمت جهت ارسال به کوره‌ها دپو می‌گردند.

در این مرحله مواد اولیه اصلی با نسبت های وزنی مشخصی با یکدیگر ترکیب می‌شوند.

فرایند ذوب، شامل پریود ذوب، تصفیه، همگنی، عمل آوری حرارتی در این مرحله صورت می‌گیرد.

مواد ذوب شده به صورت لقمه هایی متناسب با قالب به داخل محفظه قالب گیری تزریق می‌شود و ماشین آلات به دو روش دمشی- دمشی و پرسی – دمشی به لقمه مذاب شکل می‌دهد.

در این قیمت محصولات قالب گیری شده به صورت سینوسی به آرامی تا رسیدن به دمای محیط سرد می‌شوند.

محصولات به وسیله آینه بان و تجهیزات اتومکانیک عیب یابی کنترل می شوند.

محصولات نهایی ابتدا توسط دستگاه پالتایزر جمع آوری و پس از انتقال توسط لیفتراک یا شاتل کار توسط دستگاه شیرینگ بسته بندی می‌شود.

پودر سیلیس
کربنات سدیم
فلدسپات
خرده شیشه برگشتنی

ورود بنگاه‌های کوچک و متوسط به صنعت تولید بطری‌های شیشه از سال‌های پیشین باعث شده تا مازاد عرضه در این صنعت بوجود آید. این مورد باعث گردیده تا تقاضای کربنات سدیم که به عنوان یکی از عناصر کلیدی تولید شیشه به شمار می‌رود، افزایش و به تبع آن نرخ خرید این ماده نیز رشد داشته باشد.

بخش عمده‌ای از مواد اولیه شرکت، مربوط به “خرده شیشه” است که ریسک عدم تأمین آن بر شرکت همواره سایه افکنده است.

شرکت آرا شیشه زرین تأمین کننده اصلی خرده شیشه‌های مورد مصرف در خطوط تولید کرازی است. در 6 ماهه ابتدایی 1402، 95% فروش این شرکت به کارخانجات تولیدی شیشه رازی بوده است.

 نوشیدنی‌هایی که در بسته بندی‌های پلاستیکی و PET به بازار عرضه می‌شوند دارای قیمت کمتری نسبت به کالاهای مشابه در بسته بندی‌هایی شیشه‌ای هستند که این مورد باعث افزایش میزان مصرف بطری‌های پلاستیکی به نسبت شیشه‌ای شده است. همچنین هزینه کمتر بطری‌های پلاستیکی در بسته بندی و وزن کمتر آن (کاهش مصرف سوخت در سیستم حمل و نقل) باعث شده تا شرکت‌های تولیدکننده نوشیدنی و مواد غذایی به عرضه محصولات خود در بسته‌بندی‌های این چنینی نمایند.

99% شیشه، قابل بازیافت است؛ فرهنگ سازی استفاده از محصولات در قالب بسته بندی‌های شیشه‌ای در کشورهای توسعه یافته باعث گردیده تا سرانه مصرف به نسبت کشورهای توسعه نیافته بالاتر باشد. همچنین فرهنگ سازی بازیافت بطری‌های شیشه ای و بازگردن آن به چرخه تولید در کشور می‌تواند باعث تأمین میزان مورد نیاز خرده شیشه صنعت نماید.

ساختار بهای تمام شده
مبلغ خرید مواد

افزایش نرخ کربنات سدیم و خرده شیشه باعث شده تا افزایش مبلغ مواد مستقیم در بهای تمام شده از سال 1400 به بعد روند صعودی را در پیش بگیرد. نرخ خرید مواد اولیه و نرخ فروش محصولات تابعی از عرضه و تقاضای بازار است و تحت تأثیر قیمت گذاری دستوری نیست. از طرفی به واسطه وجود مازاد عرضه در کشور شرکت‌ها توانایی افزایش نرخ‌های فزاینده ندارند و در بهترین حالت می‌توانند حاشیه سود فعلی خود را حفظ نمایند.

در بخش بهای تمام شده به واسطه افزایش میزان تولیدات شیشه در کشور تقاضای موادی همچون سیلیس، خرده شیشه و کربنات سدیم به عنوان مهم‌ترین مواد اولیه افزایش و به تبع آن نرخ آن نیز رشد داشته است. که این موارد منجر به رشد ریالی و دلاری بهای تمام شده این صنعت گردیده است.

اقلام بهای تمام شده
نرخ خرید کربنات سدیم
تامین کنندگان شرکت
مواد اولیه
ترکیب فروش
تولید و فروش

افزایش فروش شرکت در سال‌های اخیر به دلیل بالا رفتن قیمت محصولات شیشه‌ای بوده، در حالی که تولید آن تغییری نکرده و از سال 1399 به بعد حتی کاهش یافته است. فروش صادراتی کرازی از سال 97 تا 1401 روند افزایشی داشته است؛ با این حال، از سال 1401 به بعد، ارزش فروش صادراتی از کل فروش، به 27 درصد کاهش یافته است.

شرکت دارای دو کارخانه تولید بطری به نام‌های  رازی و تاکستان است که به ترتیب در خرداد ماه 1372 و اسفند ماه 1379 به بهره برداری رسیده است.

مشتریان کلیدی داخلی شرکت عبارتند از شرکت بهنوش ایران، شرکت ساسان، شرکت کارخانجات داروپخش، داروسازی خوارزمی، داروسازی فاران شیمی، داروسازی اکسیر و …

فروش

* در زمان تهیه این گزارش، صورت‌های مالی منتهی به اسفند 1402 منتشر نگردیده است. بنابراین مقادیر و مبالغ فروش از تجمیع گزارشات ماهانه محاسبه گردیده.

نرخ فروش داخلی
فروش دلاری

در سال 1402، نرخ فروش دلاری محصولات غیر دارویی در بخش صادرات 1% و محصولات دارویی 11/6% افزایش یافته است. از طرفی نرخ دلاری محصولات غیر دارویی در بخش داخلی به میزان 15% کاهش یاقته و نرخ بطری‌های دارویی بدون تغییر باقی مانده است. کاهش 2% در میزان تولیدات و 6% در میزان فروش باعث گردیده تا فروش دلاری در سال 1402 نسبت به دوره مشابه قبل 7/7% کاهش را تجربه کند. با بررسی نحوه و نوع فروش شرکت مشخص می‌گردد محصولات دارویی به واسطه استراتژیک بودن دارای شرایط بهتری در ثبات قیمت‌ها است.

* در زمان تهیه این گزارش، صورت‌های مالی منتهی به اسفند 1402 منتشر نگردیده است. بنابراین مقادیر و مبالغ فروش از تجمیع گزارشات ماهانه محاسبه گردیده.

در سال 1402، 60% از فروش محصولات به شیشه‌های غیر دارویی اختصاص داشته و باقی به بطری‌های دارویی مربوط می‌شود. فروش بطری‌های دارویی از سال 1400 رو به افزایش بوده، که مستقیماً با تولید داروهایی مانند شربت‌ها، سوسپانسیون‌ها، قرص‌ها، و ویال‌ها ارتباط دارد. شیشه‌های دارویی به دلیل اهمیت استراتژیک در صنعت دارو و شرکت، همواره از تقاضای بالایی از سوی داروسازی‌ها برخوردار هستند. اما در مورد شیشه‌های غیر دارویی، شرکت با رقبایی چون شیشه همدان روبه‌روست و باید به طور مداوم به بهبود کیفیت و افزایش شهرت برند خود در بازار داخلی توجه کند.

نرخ فروش صادراتی
حاشیه سودها

در سال 1402، 60% از فروش محصولات به شیشه‌های غیر دارویی اختصاص داشته و باقی به بطری‌های دارویی مربوط می‌شود. فروش بطری‌های دارویی از سال 1400 رو به افزایش بوده، که مستقیماً با تولید داروهایی مانند شربت‌ها، سوسپانسیون‌ها، قرص‌ها، و ویال‌ها ارتباط دارد. شیشه‌های دارویی به دلیل اهمیت استراتژیک در صنعت دارو و شرکت، همواره از تقاضای بالایی از سوی داروسازی‌ها برخوردار هستند. اما در مورد شیشه‌های غیر دارویی، شرکت با رقبایی چون شیشه همدان روبه‌روست و باید به طور مداوم به بهبود کیفیت و افزایش شهرت برند خود در بازار داخلی توجه کند.

ترکیب فروش مقداری
اقلام عملیاتی به فروش

پروژه 420 تنی شرکت با هدف افزایش ظرفیت اسمی تولید به میزان 420 تن شیشه به طور روزانه از ابتدای سال 1401 شروع گردیده است که پیش بینی می شود از ابتدای سال 1404 مورد بهره برداری قرار گیرد.

مخارج برآوردی تا تکمیل پروژه، 2,786 میلیارد تومان معادل 50/314 میلیون یورو می باشد که تا تاریخ 1402/06/31 پیشرفت طرح به میزان 47% بوده است.

منابع مالی این طرح از طریق افزایش سرمایه از محل سود انباشته، تسهیلات مالی و منابع داخلی شرکت تأمین گردیده است. با توجه به طرح توسعه موجود و سهم قابل توجه منابه داخلی شرکت در تأمین مالی پروژه 420 تنی، شاهد درصد پرداخت پایینی از EPS به سهامداران شرکت هستیم. بر اساس اظهارات شرکت، انتظار می‌رود پس از بهره برداری از طرح توسعه، میزان پرداخت سود نقدی به 70% افزایش یابد.

پروژه 420 تنی
نسبت های مالی
درصد پرداخت سود
مفروضات

سال مالی شرکت منتهی به اسفند است.

مبلغ 600 میلیارد تومان اوراق مرابحه در سال 1402 با سود قطعی 18% سالانه و مواعد پرداخت سود فصلی برای تأمین مالی پروژه 420 تنی منتشر گردیده، هزینه مالی این اوراق و تسهیلات مالی دریافتی از بانک ها به جهت آن که هنوز پروژه به بهره برداری نرسیده و در دست ساخت می باشد، به حساب دارایی ثابت منظور می گردد. به همین علت در صورت سود و زیان، هزینه مالی این تأمین مالی درنظر گرفته نشده است.

برای مواد اولیه اصلی شامل کربنات سدیم و خرده شیشه، میزان 20% افزایش نرخ درنظر گرفته شده است.

EPS ttm شرکت در حال حاضر معادل با 7/8 واحد است که با درنظر داشتن EPS 1403 نسبت قیمت به سود این شرکت برابر با 5/4 واحد خواهد بود.

صورت سود و زیان دلاری
صورت سود و زیان دلاری
صورت سود و زیان


دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *