
درجامعه امروزی، اهمیت پاکیزگی و نظافت غیرقابل چشم پوشی است. این مهم باعث شده تا مواد شوینده و پاک کننده از جایگاه بالایی در زندگی روزمره انسان برخوردار باشند. یکی از شاخصهای توسعه انسانی در جوامع مدرن بهداشت و سلامت میباشد که مواد شوینده توانسته در راستای افزایش بهداشت و سلامت بشر نقش اساسی را ایفا کند از این رو رشد میزان مصرف مواد شوینده رابطه مستقیمی با افزایش کیفیت بهداشت دارد. در این مقاله قصد داریم به تحلیل بنیادی شرکت گلتاش که در این زمینه فعال است بپردازیم، پس همراهمان باشید.
محصولات شوینده به عنوان یکی از محصولات FMCG (Fast Moving Consumer Goods) (کالای زود مصرف) میباشد. محصولات زودمصرف کالاهایی هستند که با سرعت بیشتری فروخته میشوند و قیمت فروش آنها نسبتا پایین است.
آسیا و اقیانوسیه در حال حاضر سریعترین بازار در حال رشد برای مصرف مواد شوینده خانگی و صنعتی است. از نظر تقاضا و عرضه، هند و چین رهبران بازار در منطقه آسیا و اقیانوسیه هستند. انتظار میرود افزایش آگاهی در مورد بازار مواد شوینده مایع لباسشویی و رشد پیشرفتهای صنعتی در این اقتصادهای نوظهور باعث رشد بازار در آسیا و اقیانوسیه شود.
از این رو برآن شدیم تا به بررسی یکی از شرکتهای موجود در این صنعت با نام شرکت گلتاش و نماد معاملاتی شگل در بازار بورس اوراق بهادار تهران بپردازیم. در این گزارش ابتدا به معرفی شرکت، نحوه قیمتگذاری و مواد اولیه مهم در این صنعت میپردازیم. سپس اقدام به بررسی روند فروش و بهای تمام شده، سبد محصولات شرکت گلتاش و نرخهای فروش انواع محصولات، حاشیه سود و در آخر پیش بینی سود و زیان شرکت گلتاش برای سال مالی منتهی به 1402 مینماییم.
شرکت گلتاش یکی از تولیدکنندگان مواد شوینده نظیر خمیردندان، مایع دستشویی، صابون و شامپو میباشد. سال مالی شرکت گلتاش منتهی به 30 آذر ماه میباشد و در سال مالی گذشته (1401) توانسته ۱۱,۲۳۴,۲۱۷ میلیون ریال فروش ثبت کند. برخی از محصولات این شرکت با نام برند پونه و نسیم تولید میشود که تا کنون مبالغی تحت عنوان حق استفاده از برندهای مذکور به شرکت پاکسان پرداخت میشده اما این شرکت با پرداخت مبلغ 235 میلیارد تومان به شرکت پاکسان اقدام به خرید برندهای نسیم و پونه نموده است.
برای سال مالی منتهی به 1402 با مفروضات دلار 45,000 تومانی، افزایش نرخ حقوق و دستمزد30% و مواد مستقیم مصرفی با 50% افزایش قیمت پیش بینی میشود شرکت گلتاش در حالت معقول بتواند برای هر سهم 846 ریال سود خالص بسازد.
فهرست مطالب
معرفی حوزه صنعتی شرکت گلتاش
درجامعه امروزی، اهمیت پاکیزگی و نظافت غیرقابل چشم پوشی است. این مهم باعث شده تا مواد شوینده و پاک کننده از جایگاه بالایی در زندگی روزمره انسان برخوردار باشند. از طرفی با شیوع ویروس کرونا میزان استفاده از مواد بهداشتی برای ضدعفونی و پاک کنندگی سطوح افزایش یافت. یکی از شاخصهای توسعه انسانی در جوامع مدرن بهداشت و سلامت میباشد که مواد شوینده توانسته در راستای افزایش بهداشت و سلامت بشر نقش اساسی را ایفا کند از این رو رشد میزان مصرف مواد شوینده رابطه مستقیمی با افزایش کیفیت بهداشت دارد.
محصولات شوینده به عنوان یکی از محصولات FMCG (Fast Moving Consumer Goods) (کالای زود مصرف) میباشد. محصولات زودمصرف کالاهایی هستند که با سرعت بیشتری فروخته میشوند و قیمت فروش آنها نسبتا پایین است. نوشیدنیها، مواد شوینده، مکملهای غذایی و برخی محصولات داروخانهها که بدون نسخه عرضه میشوند از کالاهای زودمصرف به حساب میآیند.

نگاهی بر صنعت شوینده
آسیا و اقیانوسیه در حال حاضر سریعترین بازار در حال رشد برای مصرف مواد شوینده خانگی و صنعتی است. از نظر تقاضا و عرضه، هند و چین رهبران بازار در منطقه آسیا و اقیانوسیه هستند. انتظار میرود افزایش آگاهی در مورد بازار مواد شوینده مایع لباسشویی و رشد پیشرفتهای صنعتی در این اقتصادهای نوظهور باعث رشد بازار در آسیا و اقیانوسیه شود. افزایش ابتکارات دولتی و آگاهی برای داشتن یک زندگی سالم در میان جمعیت روستایی هند به افزایش فروش مواد شوینده در این کشور کمک میکند.
زنجیره تولید محصولات شوینده و تأثیر آن بر محیط زیست
یکی از معیارهای حفظ محیط زیست، میزان نشر کربن یا معادل آن دیاکسیدکربن است. بنابراین میتوان کاهش میزان نشر دیاکسیدکربن در طی تولید و مصرف را نشانهای از کاهش تأثیرات منفی زیست محیطی دانست. بنابراین یکی از اهداف توسعه پایدار کاهش میزان انتشار کربن در زنجیره محصول است.
در این زنجیره، مواد اولیه تولید و بستهبندی و زنجیره تدارکات، تولید، پخش محصول، عملیات فروش (خرده فروشها، توزیع کنندهها و فروشگاهها)، مصرف (از خرید تا مصرف محصول)، زباله، باقیمانده و بازیافت محصول و مواد بستهبندی هر کدام سهمی دارند و هدف، کاهش دیاکسیدکربن در هر کدام از این بخشها است.
در تولید یک محصول شوینده پارامترهای متعددی مد نظر قرار میگیرد که در راستای توسعه پایدار، این پارامترها شامل میزان مصرف آب و انرژی، تأثیر تولید و مصرف محصول روی اقلیم، آب و پساب، مواد تشکیلدهنده و زائدات ناشی از تولید و مصرف محصول، سلامتی و ایمنی در محیط تولید و مصرف، بازار و اجتماع و پیشرفت اجتماعی است. بهعنوان مثال در زنجیره تولید و مصرف مواد شوینده، سهم مصرفکننده و مواد اولیه در تولید گازهای گلخانهای بالاترین است.

معرفی صنعت شوینده در ایران
در سال ۱۳۳۲ اولین خط تولید پودرهای شوینده در ایران آغاز به کار کرد و پس از آن در سال ۱۳۴۱ دومین و سومین واحدهای تولیدی فعالیت خود را در زمینه مواد شوینده آغاز کردند. قدمت فعالیت مواد شوینده در ایران به صورت یک صنعت با خصوصیات تولید انبوه به بیش از صد سال میرسد. این صنعت ابتدا تحت عنوان صنایع صابونساز شروع به فعالیت کرد. در دهه ۴۰ فناوری تولید محصولات به سمت بومیسازی پیش رفت و همزمان با توسعه فرهنگ شهرنشینی و اهمیت بهداشت در ایران، این صنعت به سوی ارائه تنوع در تولید محصولات گام برداشت. از ویژگیهای این صنعت، حجم بالای رقابت بین تولیدکنندگان داخلی و خارجی در بازار ایران و منطقه است.
بازار محصولات بهداشتی و شویندهها یک بازار رقابتی بوده است که تولیدات داخلی و خارجی با برندهای متنوع مشغول فعالیت هستند. بازار هدف داخل کشور است و حدود ۸۵ درصد از محصولات در داخل کشور به فروش میرسد. سهم ایران در بازار جهانی حدود 0.54 درصد تخمین زده شده است. در صنعت شوینده ایران شرکتهای داخلی و خارجی بسیاری در حال فعالیت هستند. برندهای بینالمللی از جمله هنکل پاکوش، یونیلیور و… موجب تاکید هرچه بیشتر بر کیفیت، کاهش بهای تمامشده و بهبود فعالیتهای بازاریابی در بین شرکتهای داخلی شده است.
در حال حاضر ۲۲۰ واحد تولیدی در زمینه مواد شوینده در کشور فعال هستند و حدود ۷۰ تا ۸۵ درصد تولید داخلی این صنعت در اختیار ۱۵ واحد صنعتی بزرگ است. ظرفیت تولید داخلی این 220 شرکت برابر 4 میلیون تن است ولی تنها 1.5 میلیون تن تولید میشود و این تولید نهتنها بیش از دو برابر مصرف موردنیاز کشور است بلکه مقداری از محصولات موجود در بازار داخل نیز کاملا وارداتی هستند، هرچند عمده محصولات وارداتی مواد میانی برای تولید محصول نهایی بوده و عمده محصول صادراتی از دسته محصولات نهایی است.
بهطور متوسط صادرات سالانه ایران در مواد شوینده و صنایع وابسته حدود 180 تا 220 میلیون دلار بوده که در سال گذشته صادرات این محصولات به 400میلیون دلار رسید. پیشبینی میشود کشور ظرفیت صادرات 1.5 میلیارد دلاری را داشته باشد.
بهطور کلی شرکتهای هنکل پاکوش، پاکشو، داروگر، پاکسان، نگین بهداشت آرین، صحت و چند شرکت دیگر رقبای اصلی حاضر در بازار شوینده هستند. برخی از شرکتها دارای چند برند مانند هنکل پاکوش با برندهای پرسیل و پریل، پاکشو با برندهای گلرنگ و سافتلن و اوه هستند و برخی شرکتها مانند صحت با یک برند در بازار فعالیت دارند. برخی برندها مانند پرسیل تنها شوینده لباس و پریل تنها شوینده ظروف هستند که تنها در یک حوزه خاص فعالیت دارند.
قیمت گذاری و مواد اولیه
مواد اولیه

با توجه به قدمت صنعت، تکنولوژی ساخت تجهیزات به صورت بومی وجود دارد. قیمت نفت و فرآوردهای نفتی (پالایشی) بازار مواد اولیه را تحتتاثیر قرار میدهد. 88 درصد بهای تمام شده محصولات شوینده به دو سرفصل مواد اولیه و ادوات بستهبندی اختصاص مییابد.
مواد اولیه تولید مایعات شوینده، عمدتا شامل 35 تا 40درصد اسید سولفوریک و تکزاپون و 25 تا 30 درصد بطری و ادوات بستهبندی، همچنین حدود 35 تا 40 درصد سایر مواد از جمله اسانس و رنگ است. توضیح اینکه کلیه مواد اولیه به جز اسانس و پمپ تریگردار در داخل کشور تامین میشود.
مواد اولیه این صنعت عمدتا 80 درصد از پتروشیمیها تامین میشود و بهصورت ماهانه و هفتگی قیمت این محصولات بهروز میشود که باوجود غنی بودن کشور از منابع نفت و گاز، بعضا شرکتها دچار اختلال در تامین مواد اولیه هستند. در این صنعت بیش از 20 نوع ماده اصلی موجود است که اکثر آنها از شرکتهای پتروشیمی تامین میشوند که بر اساس سیاست وزارت نفت و مدیریت صنایع پاییندستی پتروشیمی 95 درصد قیمت جهانی و با ارز دولتی محاسبه میشدند.
قیمتگذاری شرکت گلتاش
قیمتگذاری محصولات در انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران انجام میشود، اما برای تعدادی از محصولات که در سبد مصرفی خانوارها ضروری محسوب میشوند نیاز به تایید سازمان حمایت وجود دارد.
معرفی شرکت
این واحد با نام شرکت آرایشی و بهداشتی گلتاش به صورت مسئولیت محدود تأسیس شد و طی شماره 3601 مورخ 10/05/1361 در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی اصفهان به ثبت رسید و از تاریخ مذکور شروع به بهره برداری نموده است.
شرکت گلتاش براساس مصوبه مجامع عمومی فوق العاده مورخ 24/07/1361 و 20/10/1378 ابتدا به “سهامی خاص” و سپس به “سهامی عام” تبدیل گردید و براساس مصوبه مجمع عمومی فوق العاده مورخ 20/10/1378 نام آن به شرکت گلتاش تغییر یافته است و در تاریخ 02/04/1380 در بورس اوراق بهادار (در گروه محصولات شیمیایی) پذیرفته شده است. درحال حاضر شرکت گلتاش جزء شرکتهای فرعی شرکت مدیریت صنعت شوینده، توسعه صنایع بهشهر (سهامی عام) است و شرکت نهایی گروه، شرکت توسعه صنایع بهشهر (سهامی عام) میباشد.

موضوع فعالیت: طبق ماده 2 اساسنامه شرکت گلتاش، تولید و تهیه انواع مواد و محصولات شوینده و پاک کننده بهداشتی و آرایشی و مواد صنعتی مرتبط، انجام امور خدمات بازرگانی و انجام امور صادرات و واردات کالاهای موضوع شرکت، انجام کلیه اموری که بهنحوی با موضوع شرکت در چارچوب قوانین و مقررات کشور مفید و نافع باشد. سرمایهگذاری در سایر شرکتها و ایجاد شرکتهای جدید، انجام امور مربوط به تامین مالی در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه و درجهت منافع شرکت و همچنین انجام خدمات فنی و آزمایشگاهی است.
سهامداران
شرکت مدیریت صنعت شوینده توسعه صنایع بهشهر با دارا بودن 71.8% از سهام شرکت به عنوان سهامدار راهبردی با بیشترین میزان حق رای و پس از آن به ترتیب شرکت سرمایهگذاری سپه با مالکیت 4.1%، صندوق اهرمی کاریزما با 1.7% و سایرین، ترکیب سهامداری شرکت گلتاش را شکل میدهند.

روند فروش و بهای تمام شده شرکت گلتاش
در شکل فروش فصلی گلتاش را مشاهده میکنید که در 3 سال اخیر بیشترین میزان فروش ثبت شده این شرکت مربوط به 6 ماهه دوم سال میباشد.
برای سال 1402 پیش بینی میشود با توجه به افزایش نرخ های مکرر در محصولات خمیردندان و صابون شاهد رشد فروش در فصل تابستان و پاییز باشیم.

87% بهای تمام شده شرکت گلتاش را مواد مستقیم مصرفی شامل مواد اولیه اصلی و ادوات بسته بندی نظیر پت و درب بطری تشکیل میدهد. سربار تولید با سهم 9% و دستمزد مستقیم تولید با سهم 4% سایر اقلام بهای تمام شده را شکل میدهند.
همچنین حدود 50% از مواد اولیه شرکت گلتاش به صورت وارداتی و باستناد آخرین گزارش تفسیری مدیریت با دلار 40,000 تومانی خریداری می شود و 50% دیگر مربوط به مواد اولیه داخلی می باشد.

سبد محصولات و نرخ فروش
در سبد محصولات شرکت گلتاش، شامپو با انواع برند 44% از فروش کل سال مالی منتهی به 30/09/1401 را تشکیل میدهد و پس از آن صابون با 29% و خمیردندان با برندهای نسیم و پونه 17% از حجم فروش این شرکت را سهیم میشوند.
لازم به ذکر است تاکنون مبالغی تحت عنوان حق استفاده از برندهای نسیم و پونه به شرکت پاکسان پرداخت میشد. اما شرکت گلتاش اقدام به خرید این برندها با مبلغ 235 میلیارد تومان نموده است.

نرخ فروش محصولاتی علیرغم دستوری بودن قیمتگذاری در این صنعت همواره سیر صعودی داشته است. نرخهای فروش داخلی پس از دریافت مجوز افزایش نرخ از سوی وزارت صمت قابل تغییر است اما برای فروشهای صادراتی، هیئت مدیره شرکت نرخگذاری را تعیین میکند. با توجه به این که عمده فروش شرکت داخلی میباشد تغییرات بخش صادراتی تاثیر چشمگیری بر سودآوری و عملکرد شرکت ندارد.

حاشیه سود شرکت گلتاش
باتوجه به این موضوع که تورم موجود در ایران از نوع فشار هزینه است، با افزایش نرخ خرید مواداولیه، شرکت باید بتواند به موقع نرخ فروش خود را افزایش دهد تا از کاهش حاشیه سود خود جلوگیری به عمل آورد. اما این مهم به دلیل وجود نرخگذاری دستوری از سوی نهادهای بالاتر (وزارت صمت) قابل انجام نیست و در نتیجه عدم تعدیل به موقع نرخ فروش باعث کاهش سود شرکت گلتاش میشود.
اگر شرکت بخواهد جهت حفظ حاشیه سود خود به صادرات روی بیاورد، با ذکر این نکته که رقابت در صنعت شوینده در بازارهای جهانی بسیار بالاست و همچنین نرخهای صادراتی به دلیل شرایط رقابتی، پایینتر از نرخهای فروش داخلی ارائه میشود باعث میشود تا صادرات خیلی امر سودسازی به نظر نرسد.

پیش بینی سود گلتاش
مقدار فروش شرکت گلتاش برای 12 ماهه منتهی به 30/09/1402 برابر با ظرفیت اسمی خطوط تولید در نظر گرفته شده است.
نرخ مواد مستقیم مصرفی با فرض افزایش 50% در محاسبات لحاظ شده است.
دستمزد مستقیم و سربار ساخت بهای تمام شده به ترتیب با 30% و 33% رشد همراه است.
نرخ دلار برای خرید مواد اولیه با توجه به چشمانداز افزایشی قیمت دلار برابر با 45،000 تومان در نظر گرفته شده است.
برای محصولات خمیردندان و صابون افزایش نرخ 20% و برای شامپو و مایع دستشویی 23% درنظر گرفته شده است.
با مفروضات گفته شده پیش بینی میشود در حالت معمول (نه خوشبینانه و نه بدبینانه) شرکت بتواند 846 ریال EPS بسازد. که در حال حاضر در بازار با P/E 8/8 در حال معامله میباشد.
