
در این شماره از مجله “اکونومیست” به بررسی بدترین و بهترین اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۳ پرداخته شده است. تقریباً همه انتظار داشتند که بسیاری از اقتصادها امسال وارد رکود شوند. در سال 2023 شاهد افزایش نرخ بهره جهت کنترل تورم بودیم اما نتایج این اقدامات ناگوار بوده و تولید ناخالص جهان با رشد حدود ۳٪، بازار کار نیز بدون رشد به سر برده است. در حالی که تورم در حال کاهش است، بازار سهام با رشد حدود ۲۰٪ رو به رو شده است.
چه تفاوتهایی در اقتصاد جهان وجود دارند؟
اما این عملکرد کلی، تفاوتهای بسیاری در اقتصاد جهان را پنهان میکند. “اکونومیست” اطلاعاتی را از پنج شاخص اصلی اقتصادی در اقتصاد جهان جمعآوری کرده است؛ این شاخصها شامل تورم، تولید ناخالص داخلی، نرخ بیکاری، عملکرد بازار سهام و میزان گسترش تورم میشوند. سپس اقتصاد کشورها بر اساس این شاخصها رتبهبندی شدهاند.
گرچه یونان به عنوان یک کشور با مدیریت ناکارآمد و تورم بالا شناخته میشد، اما در سال ۲۰۲۳ عملکرد بهتری از خود نشان داده است. به استثنای کره جنوبی، بسیاری از کشورهایی که عملکرد نامناسبی داشتهاند، در آمریکا و شمال اروپا واقع شدهاند، از جمله انگلیس، آلمان، سوئد و فنلاند.
مواجهه با افزایش قیمتها در سال ۲۰۲۳ چالش بزرگی برای کشورها بود. اولین شاخصی که بررسی شده است، تورم هسته است که مواد غذایی و انرژی را شامل نمیشود و به عنوان معیار مناسبی برای ارزیابی فشار وارده بر اقتصاد جهان محسوب میشود. ژاپن و کره جنوبی در کنترل قیمتها عملکرد مناسبی داشتهاند، در حالی که فنلاند به دلیل وابستگی به انرژی از روسیه تورم بالایی را تجربه کرده است.
- حتما بخوانید: اقتصاد چین از مائو تا شی
بر اساس گسترش تورم که دومین شاخص ارزیابی است، مشخص میشود که آیا تورم در تمام بخشهای اقتصاد جهان یکنواخت است یا نه. بانکهای مرکزی شیلی و کره جنوبی با افزایش سریع نرخ بهره، به نظر میرسد از مزایای آن بهرهمند شدهاند. اما در کشورهایی مانند استرالیا، تورم ثبات ندارد و دارای نوسانات است.
ایرلند با بدترین عملکرد از نظر تولید ناخالص داخلی با کاهش ۴.۱٪ عملکرد نامطلوبی از خود نشان داده است. همچنین استونی به دلیل وقوع جنگ روسیه و اوکراین نیز عملکرد ناپایداری داشته است. در بررسی شاخص تولید ناخالص داخلی، آلمان و انگلیس نیز عملکرد نامطلوبی از خود نشان دادهاند. آلمان درگیر مشکلاتی نظیر افزایش قیمت حاملهای انرژی و رقابت با واردات خودروهای چینی به این کشور است. انگلستان نیز با خروج از اتحادیه اروپا، رشد اقتصادی ضعیفی را برای آینده پیشبینی میکند.
عملکرد مناسبی از نظر GDP و بازار کار را آمریکا به دلیل افزایش تولید انرژی از خود نشان داده است. اسرائیل که بزرگترین شریک تجاری آمریکا میباشد، نیز در رتبه چهارم قرار گرفته است، اما به دلیل وقوع جنگ با حماس، اقتصاد این کشور در سال ۲۰۲۴ متلاطم پیشبینی میشود.
کشورهایی مانند یونان، آمریکا، اسپانیا و هلند عملکرد مطلوبی در بازار سهام از خود نشان دادهاند. بازار سهام استرالیا بیشتر از شرکتهای کامودیتی محور تشکیل شده است، بنابراین با کاهش قیمتهای جهانی در سال ۲۰۲۲، این بازار به سرمایهگذاران در سال 2023 بازدهی خوبی ارائه نداده است.
