یکی از اقداماتی که هر شخصی قبل از ورود به بازارهای مالی باید انجام دهد، آموزش روشهای تحلیلی است: زیرا با فرا گرفتن آنها بتواند شانس خود را در بازار بالا برده و سود دهی خود را اطمینان ببخشد.
روشهای تحلیل متنوعی وجود دارند اعم از تحلیل فاندامنتال، تحلیل تکنیکال و سنتیمنتال که به بررسی دادهها پرداخته و در نهایت تحلیلگر بر اساس نتایج به دست آمده تصمیم به خرید و یا فروش دارایی در بازار میگیرد.
تحلیل تکنیکال که روش محبوبی بین تازه کاران بازار است صرفاً بر اساس نمودار قیمتی به تحلیل میپردازد.
- حتما بخوانید: آشنایی با تحلیل های بورسی، فاندامنتال و تکنیکال
فهرست مطالب
تاریخچه تحلیل تکنیکال و اصول پایه آن
این نوع تحلیل که تاریخچه چند صد ساله دارد به قرن 18 میلادی بازگشته، در آن دوران خریداران و فروشندگان برنج در ژاپن، قیمتها را رسم کرده و به خرید و فروش میپرداختند، بعدها شخصی به نام داو اقدام به ارائه این روش تحلیلی به صورت کامل و بر مبنای اصول 3 گانهای بنا کرد.
این اصول به صورت خلاصه شامل موارد زیر میشود:
- تاریخ تکرار میشود.
- قیمتها در روند حرکت میکنند.
- تمام وقایع در قیمت لحاظ شده است.
تحلیل فنی یا به اختصار تکنیکی بر این اصل پافشاری دارد که اتفاقات گذشته در نمودار قیمتی در آینده نیز تکرار میشوند و بر همین اساس میتوان به پیش بینی آینده قیمت پرداخت.
شاید برای شما سؤال پیش بیاید که بازارهای مالی بسیار پویا هستند و همواره اتفاقات سیاسی و اقتصادی بر آنها تأثیر گذاشته و قیمت را به حرکت در میآورند آیا با تحلیل تکنیکال میشود باز هم اقدام به پیش بینی قیمت پرداخت؟
در جواب باید بگویم آری بر اساس نظر تحلیلگران تکنیکال تمام وقایع در قیمت پنهان شدهاند و شما فقط باید سعی کنید که الگوهای قیمتی را رمز گشایی کرده و به پیش بینی آینده قیمتی بپردازید…
نمودارهای قیمتی در تحلیل تکنیکال و انواع آن

برای شناخت بیشتر تحلیل تکنیکال بهتر است به شناخت بیشتر نمودار قیمتی بپردازیم.
نمودارهای قیمتی همان طور که از اسمشان پیداست تصویری از قیمت دارایی در بازههای زمانی مختلف را نمایش میدهد که خط عمودی نمودار نشان دهنده قیمت و خط افقی در نمودار نشان دهنده زمان است.
تحلیلگران تکنیکی به پیدا کردن الگوهای نهفته چارت پرداخته و سعی بر پیش بینی آینده قیمتی میکنند. نمودارهای قیمتی انواع مختلفی دارند در ابتدا نمودارهای قیمتی خطی بوده یعنی فقط قیمت پایانی (قیمت آخرین معامله) را نشان میدادند، بعدها نمودارهای میلهای و شمعی نیز اضافه شده که تفاوت عمدهای با نمودارهای خطی دارند.
بدین صورت که نمودارهای میلهای و شمعی علاوه بر نمایش قیمت پایانی، قیمت باز شدن (قیمت اولین معامله) و بالاترین و پایینترین قیمت معامله شده در بازه زمانی مورد نظر را به نمایش میگذارد که این موضوع برای تحلیلگران تکنیکی اهمیت بسیار دارد زیرا در تشخیص بهتر الگوها به آنها کمک شایانی میکند.

چگونه از تحلیل تکنیکال استفاده کنیم؟
تحلیل تکنیکال بر مبنای چندین موضوع که در اصلهای اساسی آن نیز بیان شده است کار میکند: عرضه و تقاضا.
از گذشته نمودار قیمتی در تحلیل تکنیکال بسیار مهم است زیرا تحلیلگران تکنیکی اقدام به رسم حمایتها و مقاومتها میکنند (حمایتها سطوحی در قیمتهای مشخص که منجر به افزایش قیمت میشوند و مقاومتها دقیقاً برخلاف حمایتها عمل کرده و منجر به کاهش قیمت میشوند).
حمایتها و مقاومتها در تحلیل تکنیکال کاربرد بسیاری دارد و از اصول اولیهای است که هر تحلیلگر تکنیکی آن را شناخته و از آن استفاده میکند.
موضوع دوم که پر اهمیت است بحث روندهای قیمتی است، روندها سه دسته هستند صعودی (رو به بالا) نزولی (رو به پایین) و روندهای خنثی (نه صعودی و نه نزولی).
تحلیلگران تکنیکی به روند قیمتی توجه ویژهای دارند زیرا بر این عقیده هستند روند دوست شماست!!! پس با این حساب، بر اساس آن میتوان شانس خود را در بازار بالا برده و به سود رسید.
تحلیلگران تکنیکی علاوه بر حمایتها و مقاومتها و روندهای قیمتی توجه ویژهای به کندلهای قیمتی (نمودارهای شمعی) نیز دارند.
الگوهای شمعی بیانگر تایید یا دست ردی به تحلیل مورد نظر است بر همین اساس تحلیلگران تکنیکی به شناخت و بهرهگیری از الگوهای تکرار شونده شمعی میپردازند و با این کار شانس برد خود را در بازار بالا میبرند.
همچنین الگوهای قیمتی نیز وجود دارند که اگر در بازارهای مالی فعال باشید یک باری نام آن به گوش شما خورده است؛ برای مثال میتوان به الگوی پرچم (الگوی کاربردی در بازار بورس و اوراق بهادار تهران) اشاره کرد.
آنها نیز انواع مختلفی دارند همانند: الگوهای ادامه دهنده، برگشتی، هارمونیک و…)
چه کسانی از تحلیل تکنیکال استفاده میکنند؟
همه فعالان بازار میتوانند از این روش تحلیلی کاربردی بهره برده و به معامله کردن بپردازند ولی عمدتاً بسیار افرادی که صرفاً از این تحلیل استفاده میکنند، معامله گرانی هستند که دید کوتاه و یا میان مدت به بازار داشته ولی سرمایهگذاران عمدتاً از تحلیل فاندامنتال یا بنیادی استفاده میکنند و از از این نوع تحلیل فقط برای تعیین سطح امن برای خرید و یا فروش بهره میبرند.
جواب این سؤال در دیدتان به در روش معاملهگر شما نهفته است اگر شما شخصی هستید که علاقه زیادی به آنالیز قیمت دارید و از اعداد و ارقام و گزارش خوانی مالی فراری هستید تحلیل تکنیکال برای شما ساخته شده و مناسب است پس بهتر است همین الان اقدام به آموزش آن کنید.
سخن آخر
بازارهای مالی بسیار متلاطم بوده و فعالان آن به دنبال حفظ بقای خود در بازار هستند به همین منظور به روشهای تحلیل رو آورده و از آنها بهره میگیرند.
یکی از این روشها تحلیل تکنیکال است که به قیمت بسنده کرده و به تحلیل میپردازد این روش تحلیلی سابقهای چندین ساله دارد و بسیاری از فعالان از آن بهره برده و کسب درآمد میکند و این موضوع کاملاً بستگی به تحلیلگر دارد که از آن روش به درستی استفاده کند.